Dovezi privind exterminarea violentă a maidanezilor din România, prezentate la Parlamentul European

Europarlamentarul italian Tiziano Motti, membru al Grupului Partidului Popular European, a prezentat joi, la Strasbourg, documente video conținând imagini necenzurate privind condițiile oribile din adăposturile pentru animalele fără stăpân în unele țări europene, inclusiv din România. Europarlamentarul a mai prezentat dovezi privind cazuri de exterminare prin metode violențe a câinilor fără stăpân, uneori cu aprobarea sau participarea autorităților. Este vorba de cazuri din România, Spania și Ucraina. 

RomaniaTV.net
20 apr. 2012, 16:54
Dovezi privind exterminarea violentă a maidanezilor din România, prezentate la Parlamentul European

Ucraina, țara gazdă a meciurilor din Campionatul European de Fotbal 2012, are cu această ocazie o mare șansa de a ajunge în atenția întregii lumi, însă a început cu piciorul stâng, arată fundaţia Vier Pfoten. În perspectiva începerii campionatului, autoritățile din această țară au declanșat o „curăţenie generală” violentă, dovezi stând imagini video tragice cu câini uciși prin metode extrem de violente.
 
Potrivit lui Tiziano Motti, conținutul materialelor video din țările enumerate pune în discuție, dincolo de lipsă de moralitate a unor astfel de soluții violente, o problemă legală: este vorba despre aplicarea, în statele membre, a articolului 13 din Tratatul de la Lisabona, care statutează faptul că animalele sunt ființe simțitoare. Cu toate acestea, atrage atenția Motti, ONG-urile pentru protecția animalelor obțin în continuare dovezi privind cruzimile aplicare animalelor străzii.  

 „Convenţia Europeană pentru Protecția Animalelor de Companie din 13 noiembrie 1987 a indicat deja faptul că sterilizarea este singura metodă de prevenire a înmulțirii necontrolate a animalelor fără stăpân. Nu toate statele membre ale Consiliului Europei au semnat această convenție, însă Tratatul de la Lisabona a fost semnat și ratificat de toate țările membre, inclusiv România și Spania, unde, cu toate acestea, se continuă exterminările în masă”, a atras atenția europarlamentarul italian.  
 
 După difuzarea materialelor video, care vor putea fi accesate și pe Internet, Tiziano Motti a mai spus că numai prin adoptarea unor strategii comunitare de gestionare a populației canine și de promovare a măsurilor de protecție a animalelor se va putea ține situația sub control.  
 
„Există 120 de milioane de animale fără stăpân în Europa. Acestea au devenit o pradă ușoară pentru laboratoarele care fac țeste în scopuri științifice, grație prevederilor noii Directive 63/2010. Numeroasele semnături strânse în Italia și în alte țări europene în sprijinul animalelor demonstrează că europenii doresc o viață mai bună pentru animale, iar Parlamentul European are obligația de a transmite această dorință, prin aplicarea unor măsuri preventive de sterilizare, pe care toate statele membre vor trebui să le adopte, atât sub presiunea opiniei publice, cât și sub presiunea deschiderii de proceduri de infringement”, a încheiat europarlamentarul Tiziano Motti.