Două tipuri noi de virusuri gigantice, descoperite de cercetătorii francezi

Cercetătorii francezi au descoperit două tipuri noi de virusuri care sunt atât de mari încât ar putea fi considerate noi forme de viaţă, potrivit unui studiu publicat joi în revista americană Science.

19 iul. 2013, 13:02
Două tipuri noi de virusuri gigantice, descoperite de cercetătorii francezi

Cercetătorii francezi s-au declarat „extrem de surprinşi” de descoperirea a ceea ce ei denumesc „pandoravirus”, o clasă de virusuri care nu sunt înrudite cu virusurile care îi îmbolnăvesc pe oameni, scrie Mediafax.

Aceste pandoravirusuri sunt remarcabile prin mărimea deosebită a genomului lor, care conţine între 1.900 şi 2.500 de gene, în condiţiile în care virusul gripei conţine doar 10 gene. Cu titlu comparativ, genomul uman include aproximativ 24.000 de gene. Precedentul record observat la un virus era de 1.200 de gene.

De obicei, virusurile nu sunt considerate forme de viaţă propriu-zise, însă anumiţi oameni de ştiinţă consideră că aceste virusuri uriaşe ar putea fi clasate ca organisme vii.

Unul dintre cele două virusuri uriaşe, Pandoravirus salinus, a fost descoperit într-un strat sedimentar în largul coastelor chiliene. Celălalt, Pandoravirus dulcis, a fost găsit pe fundul unui lac, în apropiere de Melbourne, în Australia.

Observate la microscop, aceste două virusuri noi par mult mai asemănătoare cu celulele vii decât alte virusuri cunoscute.

Acest fapt se explică prin aceea că pandoravirusurile provin dintr-o familie diferită de virusurile cunoscute până acum, afirmă Jean-Michel Claverie, profesor la Facultatea de medicină Aix-Marseille, şi Chantal Abergel, directorul departamentului de cercetare de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS).

Forma lor şi cantitatea de gene pe care le conţin „ne-au făcut să ne gândim la Cutia Pandorei: deschiderea acestei cutii va zgudui cu adevărat bazele cunoaşterii noastre despre virusuri”, au adăugat cei doi cercetători.

„Absenţa asemănărilor, pentru cele mai multe dintre genele lor, cu celelalte forme de viaţă ar putea să indice că aceste virusuri provin dintr-o linie de celule primitive, total diferite”, au spus ei.

Oamenii de ştiinţă francezi speră că descoperirea lor va permite finanţarea altor cercetări ştiinţifice despre felul în care funcţionează pandoravirusurile, fapt care ar putea duce la inovaţii importante în domeniul biomedical şi biotehnologic.