Două explozii în Sighetu Marmaţiei. 17 victime, dintre care 16, aduse cu avionul în Capitală VIDEO

Două explozii s-au produs într-o discotecă din Sighetu Marmaţiei. Şapte persoane au fost rănite în urma exploziei produse în jurul orei 01:00. O a doua explozie s-a produs în jurul orei 10:30 şi a dus la rănirea altor zece persoane. Din cele 17 victime, 16 dintre ele au fost transportate în Capitală, cu un avion militar.

RomaniaTV.net
19 feb. 2012, 06:10

UPDATE, ora 19.40 Pericol de  noi explozii în Sighet.

UPDATE, ora 16.30Asta a fost a doua misiune. Am adus 9 pacienţi. Din cei 9, sunt 3 cu arsuri peste 50%, restul sunt cu arsuri între 20 şi 35 %. Zborul a decurs foarte bine. Patru pacienţi au fost duşi la Floreasca şi cinci la Spitalul de Arşi. Pentru aceste intervenţii au fost implicate 60-70 de oameni. Există mai mulţi pacienţi în stare critică. A avut loc un incident tragic„, a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat.


UPDATE, 15:57: Aeronava care transportă răniţii a aterizat la Bucureşti. Cinci dintre răniţii în explozia de la Sighet vor ajunge şi la spitalul Floreasca din Capitală. Medicii de acolo sunt pregătiţi să le acorde îngrijirile medicale necesare.

UPDATE, 15:42: Fetele internate la Spitalul de Arşi din Capitală sunt conştiente şi se simt bine, potrivit unui prieten de-al lor, care le-a vizitat duminică.

UPDATE, 14:56: Avionul militar a plecat de la Baia Mare către Bucureşti, cu opt victime a celei de-a doua explozii din Sighetu Marmaţiei, dar şi cu cea de-a şaptea fată rănită în prima explozie, care rămăsese, iniţial, la Baia Mare.

UPDATE, 14:27: Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat MEDIAFAX că primele date în cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmaţiei arată că ar fi fost încălcată o regulă elementară, şi anume nu ar fi fost întreruptă furnizarea cu gaze şi electricitate în clădire.

UPDATE, 14:07: Aeronava militară a aterizat la Baia Mare, iar pacienţii au fost urcaţi în ea.

UPDATE, 13:31: Patronul clubului a fost şi el rănit în explozie. Şeful firmei de distribuţie de gaz este cel mai grav rănit şi va fi adus la Bucureşti cu un elicopter SMURD. Alte opt victime vor fi transportate cu avionul militar către Capitală.

UPDATE, 13:14: Potrivit unor surse, gazul ar fi fost repornit după prima explozie din Sighetu Marmaţiei.

UPDATE, 12:56: Avionul militar a plecat spre Baia Mare, pentru a prelua victimele cele de-a doua explozii. Doi dintre poliţiştii răniţi vor fi aduşi cu avionul.

UPDATE, 12.13: Nouă din cele zece victime ale celei de-a doua explozii vor fi transportate la spitalul din Baia Mare, urmând ca apoi să fie preluate cu o aeronavă militară la Bucureşti, acestea având arsuri de gradele 1, 2 sau 3, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Alin Maghiar, a declarat că o comisie de anchetă va cerceta cauzele şi împrejurările în care s-au produs cele două explozii. El a spus că, potrivit standardelor, accesul unei echipe de cercetare în interiorul unei clădiri afectate de o explozie se poate face doar după ce furnizorul de gaz spune că acest lucru este sigur, iar construcţia nu prezintă risc de prăbuşire.

UPDATE, 11.54: Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi din Capitală a declarat că pacientul sosit de la Târgu Mureş, cu acelaşi avion cu care au fost aduse tinerele din Sighetu Marmaţiei, este în stare critică, având arsuri pe toată suprafaţa corpului. Cele şase fete sunt în afara oricărui pericol, însă au arsuri pe 30-60% din suprafaţa corpului. „Toate au nevoie de terapie intensivă, vor avea operaţii, grefe, cele mai grave sunt arsurile pe mâini (…) Într-o săptămână va începe transplantul de grefare„, a mai spus doctorul.

UPDATE,  11:22:Pregătim următoarea misiune cu SMURD Bucureşti şi cu Forţele Aeriene (…) Un număr de cel puţin 3-4 victime, rănite în cea de-a doua explozie, sunt în stare foarte gravă. Avionul militar va pleca înapoi cu o nouă echipă de la SMURD Bucureşti, între timp a plecat elicopterul SMURD de la Târgu Mureş„, a declarat pentru România TV , Raed Arafat. Subsecretarul de stat a precizat că capacitatea avionului militar este de 9-10 victime, dacă sunt în stare gravă. „O să plec cu ei, cu alţi trei medici şi asistenţi. Nu au fost probleme pe perioada transportului celor şapte victime, 1 oră şi 5 minute este drumul”, a mai spus Arafat.

UPDATE, 11:07: Un avion militar va porni din Bucureşti spre Sighetu Marmaţiei pentru a aduce în Capitală şi victimele celei de-a doua explozii, împreună cu un elicopter SMURD. Victimele sunt pompieri, poliţişti, o persoană din echipa furnizorului de gaz şi un notar, a confirmat purtătorul de cuvânt ISU Maramureş.

UPDATE 10:50: Sorin Dulugea, medic ambulanţă: În cea de-a doua explozie sunt opt victime cu arsuri multiple şi două cu leziuni traumatice. Starea pompierilor este destul de gravă. Victimele se află în spitalul din Sighet, unde sunt stabilizate. Toate cele opt persoane cu arsuri ar putea fi  aduse şi ele în Bucureşti.

UPDATE 10:48: Cornel Băbuţ, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, a declarat că clădirea, aflată pe un colţ de stradă, este serios avariată, iar un perete este înclinat.

UPDATE 10:44: Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bucureşti, a confirmat că doi dintre poliţiştii răniţi în Sighetu Marmaţiei sunt în stare gravă. Nu se ştie dacă vor fi şi ei aduşi în Capitală.

UPDATE 10:22: O a doua explozie a avut loc pe aceeaşi stradă, în Sighetu Marmaţiei, într-o casă aflată lângă club, un cabinet de avocatură. Sunt rănite zece persoane, din care trei sunt poliţişti care erau în cercetări şi proprietarul cabinetului, un notar. Un pompier este în stare gravă, precum şi şeful companiei de gaze.

Una dintre victimele exploziei din club, cu arsuri uşoare, a rămas internată la spitalul din oraş.

Tinerele au fost aşteptate la aeroportul din Capitală de o ambulanţă SMURD care poate prelua mai mulţi pacienţi, care le va duce la Spitalul de Arşi. În avionul militar a fost şi subsecretarul de stat, medicul Raed Arafat.

Explozia s-a produs când trei tinere au intrat la baie, în club, şi şi-au aprins acolo ţigările, cauza fiind, cel mai probabil, o scurgere de gaze. Clubul nu era, însă, racordat la gaze.

Victimele sunt fete, cu vârste între 19 şi 23 de ani şi au arsuri de gradele 2-3, la nivelul corpului şi al feţei. Starea lor generală este stabilă şi nu s-a agravat până la Bucureşti.

La faţa locului s-a deplasat o echipă mixtă formată din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Maramureş, ai furnizorului de gaz şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Localul nu era conectat la reţeaua de gaz a municipiului Sighetu Marmaţiei. Cauzele deflagraţiei sunt în curs de cercetare.

Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a aprobat duminică, 19 februarie, efectuarea unui transport umanitar cu o aeronavă militară C-27J Spartan, de la Târgu Mureş şi Baia Mare la Bucureşti, pentru salvarea vieţii a celor şapte persoane, potrivit Mediafax.

Cei şapte pacienţi, un bărbat şi şase femei, care au suferit arsuri grave în urma unor explozii produse în localităţile Abrud şi Sighetu-Marmaţiei, au fost asistaţi pe timpul zborului de o echipă medicală SMURD, misiunea fiind aprobată în urma solicitării subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat.

Echipajul aeronavei C-27J Spartan, de la Flotila 90 Transport Aerian, este condus de căpitan-comandorul Ion Stăiculescu. Aeronava militară a decolat, la ora 5.45, de la Otopeni şi, după ce a preluat un pacient de pe aeroportul din Târgu-Mureş, a aterizat, la ora 7.50, la Baia Mare, de unde le-a preluat şi pe cele şase femei care necesită îngrijiri medicale în Capitală.