Doliu la Bollywood: Unul dintre cei mai influenţi producători a murit de febră dengue

Yash Chopra a încetat din viaţă la spitalul Lilavati din Mumbai. În afară de infecţia cu virusul tropical dengue, cineastul prezenta şi severe afecţiuni renale, a precizat medicul Prakash Jiyavani. Informaţia cu privire la decesul lui Yash Chopra a fost furnizată de către un apropiat al familiei acestuia.

RomaniaTV.net
22 oct. 2012, 07:05
Doliu la Bollywood: Unul dintre cei mai influenţi producători a murit de febră dengue

Timp de peste cinci decenii, Chopra, supranumit şi „Regele Romantismului”, a dat Bollywood-ului unele dintre cele mai bune blockbustere.

Studiourile sale de film, Yash Raj Films, au ajutat la propulsarea unora dintre cele mai importante nume ale cinematografiei indiene, printre care Amitabh Bachchan şi Shah Rukh Khan.

Caracterizat de primul-ministru indian Manmohan Singh drept „simbol al cinematografiei indiene”, Chopra a rămas în memoria cinefililor ca unul dintre regizorii care au dat lumii cele mai vizionate filme produse la Bollywood.

„M-a făcut să cânt în toate filmele lui. Era o persoană jovială… Chiar şi atunci când era supărat, pur şi simplu nu vorbea”, a spus cântăreţul Lata Mangeshkar.

„Capacitatea sa de a da naştere poveştilor romanţate şi dramelor sociale era nelimitată, iar creativitatea lui era deosibit de rară”, a spus primul-ministru indian, subliniind că aportul lui Chopra la reputaţia filmului indian este incontestabil.

Yash Chopra a debutat în cinematografie lucrând pentru fratele lui, înainte de a pune bazele studiourilor Yash Raj Films care au în palmares peste 40 de producţii cinematografice, dintre care 12 regizate de însuşi Chopra.

Printre peliculele celebre semnate de Yash Chopra se numără „Deewar” (1954), „Dil To Pagal Hai” (1997) şi „Chandni / Despărţire temporară” (1989).

La aniversarea celor 80 de ani, în septembrie, Chopra a spus că lungmetrajul „Jab Tak Hai / Till I am Alive”, care va avea lansarea în noiembrie, va fi ultimul film pe care îl va regiza.