DNA cere pedepse cu executare în cazul foştilor miniştri Nagy şi Chiuariu, în dosarul Poşta Română

Procurorul DNA a cerut, marţi, instanţei supreme condamnarea foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi a fostului şef al Poştei Române Dan Mihai Toader la pedepse cu executare în dosarul Poşta Română.

RomaniaTV.net
13 nov. 2012, 11:22
DNA cere pedepse cu executare în cazul foştilor miniştri Nagy şi Chiuariu, în dosarul Poşta Română

La termenul de marţi al procesului, instanţa a constatat cercetarea judecătorească finalizată şi a cerut acuzării şi apărării să expună pledoariile finale în dosarul în care sunt judecaţi Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CNPR, Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al CNPR, foştii miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi Ioan Folfă.

Astfel, procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a reiterat faptele de care sunt acuzaţi fiecare dintre cei şase inculpaţi, dând astfel citire rechizitoriului prin care aceştia au fost trimişi în judecată.

Procurorul a arătat că, în opinia acuzării, faptele penale sunt dovedite de ansamblul probelor de la dosar şi că în acest context se impune stabilirea unor pedepse de închisoare cu executare în cazul a cinci dintre cei şase inculpaţi.

Astfel, procurorul a spus că fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, precum şi Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu trebuie condamnaţi la închisoare în regim de detenţie pentru faptele lor, în vreme ce pentru inculpatul Ioan Folfă se poate stabili o pedeapsă la închisoare cu suspendarea executării.

Cei şase au fost trimişi în judecată în decembrie 2010, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, cu ocazia unei operaţiuni comerciale, privind înstrăinarea unui teren din Calea Victoriei 133-135 din Capitală.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel societatea.

Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piaţă a terenului.

Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcţii din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către SC Imopost SA, potrivit DNA.