Dispute în CNA: Preşedintele Laura Georgescu, acuzată de colegi că a emis un act ILEGAL

Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, membri CNA, au declarat, miercuri, că recomandarea emisă de preşedintele Laura Georgescu către posturile radio-TV de a promova campania de revizuire a Constituţiei este "ilegală", în timp ce Georgescu îi acuză pe aceştia de "rea-credinţă".

10 apr. 2013, 19:04
Dispute în CNA: Preşedintele Laura Georgescu, acuzată de colegi că a emis un act ILEGAL

„Recomandarea emisă astăzi de către preşedintele CNA, Laura Georgescu, către radiodifuzori este ilegală şi, în cel mai bun caz, una cu caracter personal, nicidecum una în numele CNA. Art. 15 din Legea audiovizualului prevede că deciziile, recomandările şi instrucţiunile CNA se adoptă în şedinţa de plen a Consiliului, cu 6 voturi şi în prezenţa a cel puţin 8 membri. Recomandarea transmisă radiodifuzorilor în numele CNA pentru a populariza campania de informare cu privire la revizuirea Constituţiei nu a îndeplinit aceste prevederi legale”, se arată în comunicatul trimis de cei trei membri care acuză.

Potrivit comunicatului, pentru actualul CNA, „dominat de USL şi UDMR (8 membri din 11) nu ar reprezenta absolut nicio problemă ca o temă politică să devină decizie a CNA”.

„Suntem convinşi că recomandarea de astăzi nu are alt scop decât acela de îmbuna spiritele politice din Parlamentul României, mai ales după ultima faptă ilegală a preşedintelui CNA, aceea de a falsifica decizia de modificare a Codului audiovizual. Prin acest nou demers nu a făcut decât să agraveze situaţia în care se află”, se mai spune în comunicat.

Laura Georgescu i-a acuzat pe Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea de „rea-credinţă” în „interpretarea” acţiunilor pe care le face ea în calitate de preşedinte al instituţiei.

„De la ultima modificare a Codului audiovizual, din 24 februarie 2011, s-a stipulat, la secţiunea 10, că campaniile de interes public nu au nevoie de avizul Consiliului, fiind considerate campanii non-comerciale, şi se dau exact criterii pe care trebuie să le îndeplinească. Ca atare, toate campaniile realizate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, de tipul alertă în vreo anumită ţară, cu Poliţia Rutieră sau cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, au avut următorul traseu în Consiliului Naţional al Audiovizualului începând cu anul 2011. Se face o adresă care se distribuie tuturor radiodifuzorilor şi se recomandă, lăsând la latitudinea acestora, dacă să promoveze campania respectivă sau nu”, a spus Laura Georgescu.

Citeşte şi Plângere penală împotriva preşedintelui CNA, după ce o decizie a fost publicată greşit în Monitor

Comunicatul celor trei membri ai CNA vine la doar o zi după ce aceiaşi membri ai Consiliului au organizat o conferinţă de presă în care au spus că vor să semnaleze „un fapt fără precedent”, respectiv că Decizia de modificare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toţi membrii Consiliului, în data de 28 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 1 aprilie, într-o formă modificată de Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Astfel, cei trei membri ai CNA au spus că vor sesiza, în cursul zilei de marţi, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, premierul României şi comisarul european pentru pentru Educaţie. Totodată, Valentin Jucan a spus că, în nume personal, miercuri va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru „fals” în înscrisuri oficiale.