DISPUTA pentru Bruxelles. Lista Preşedinţiei, fără Ponta, blocată la MAE

Preşedinţia României a transmis şi ea lista delegaţiei pentru Consiliul European de la Bruxelles, iar Victor Ponta nu se regăseşte pe aceasta. Problema este că lista Administraţiei Prezidenţiale a rămas la MAE şi nu a fost trimisă mai departe, la Bruxelles fiind expediată doar lista cu numele anunţate de premierul Victor Ponta, scrie adevarul.ro.

RomaniaTV.net
21 iun. 2012, 16:20
DISPUTA pentru Bruxelles. Lista Preşedinţiei, fără Ponta, blocată la MAE

Palatul Cotroceni a transmis încă de marţi componenţa delegaţiei României – varianta Preşedinţiei – pentru participarea la Consiliul European de la Bruxelles din 28-29 iunie, pe canalele oficiale, care includ Ministerul Afacerilor Externe„, a declarat pentru Adevărul, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Oprea a precizat că, în formularul de delegaţie completat de Administraţia Prezidenţială şi trimis MAE, era menţionat preşedintele Traian Băsescu ca şef al delegaţiei, acesta fiind însoţit, „aşa cum prevede practica”, de ministrul Afacerilor Externe Andrei Marga şi de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, scrie şi Mediafax.

Întrebaţi despre această scrisoare a Palatului Cotroceni, oficiali ai Ministerului Român al Afacerilor Externe au declarat, pentru Adevărul: „Lista cu componenţa delelgaţiei transmisă de premierul Victor Ponta este cea care a fost trimisă la Bruxelles„, fără a preciza ce s-a întâmplat cu „celalaltă delegaţie condusă de Traian Băsescu”. La insistenţele Adevărul, singurul răspuns al oficialului MAE a fost „Nu pot să repet decât ce am spus mai devreme”.

Consiliul European este pus într-o situaţie delicată în legătură cu delegaţia României, iar oficiali ai acestuia au declarat în ultimele zile, pentru Adevărul, că ar prefera să stea deoparte în acest conflict mai ales că nu pot arbitra şi nu pot gestiona dispute instituţionale naţionale: „Trebuie să îşi rezolve problemele acasă”, au fost declaraţiile oficialilor Consiliului.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie. Pe listă se regăsesc prim-ministrul Victor Ponta, ministrul de Externe, Andrei Marga şi ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, NU şi preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu nu va participa la Summit-ul PPE care precede Consiliul European din 28-29 iunie, a declarat joi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, fără a face alte precizări.