FRAUDE bancare de milioane de euro: Vicepreşedintele BRD şi funcţionari ministeriali, audiaţi VIDEO

Acţiune fără precedent a procurorilor DIICOT. Anchetatorii au descins joi la 16 sedii de bănci şi au ridicat 100 de suspecţi de fraudă şi spălare de bani. Printre ei se numără directori de bănci şi de instituţii publice importante, subordonate Ministerului Economiei. Prejudiciul dovedit până acum este de 22 de milioane de euro, dar procurorii estimează că pagubele sunt mult mai mari.

RomaniaTV.net
01 nov. 2012, 06:01
FRAUDE bancare de milioane de euro: Vicepreşedintele BRD şi funcţionari ministeriali, audiaţi VIDEO

100 de persoane au fost aduse joi la sediul DIICOT, audieri. Autorităţile au adus, de asemenea, şi mai multe documente ridicate de la diverse bănci din România. 

Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel – au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate. Din grupul infracţional făceau partea 48 de persoane.

Joi dimineaţă, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT.

Printre cei învinuiţi se numără şi vicepreşedintele BRD, Cercel – Duca Alexandru Claudiu şi Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Diaconescu Florian Dragoş.

UPDATE 11.00: Aurel Şaramet a declarat ironic că a venit la sediul DIICOT pentru a fi văzut de presă. Acesta a coborât din duba mascaţilor şi urmează să fie pus sub învinuire de procurorii DIICOT Bucureşti. Alături de el au venit şi alte zeci de persoane anchetate în acest dosar, oameni simpli care au primit câteva sute de euro pentru a-şi da buletinul pentru un credit.

Una dintre aceste bănci este Banca Română de Dezvoltare, acolo de unde procurorii DIICOT au ridicat documente importante pentru această anchetă, informeaza România TV.

„Este aproape de necrezut. Trăim un episod pe care l-au trăit alte bănci din Uniune Europeană anii trecuţi, odată cu criza. Am auzit de fel de fel de fraude masive. Niciun sistem nu este perfect şi de data acesta observăm căşi sitemul bancar din România este pătruns de acest microb, care iată îl regăsim la companiile de stat sub formă de corupţie, îl găsim şi în zona bancară. Nu cred că se pune problema de pe securitate bancară, se pune problema de deontologie morală”, a declarat Ionel Blănculescu, analist economic, la România TV.

 

BRD – Groupe Société Générale a luat cunoştinţă de acţiunea întreprinsă de procurori ai DIICOT, arată compania într-un comunicat de presă. „Activitatea BRD nu este afectată de acest eveniment şi BRD rămâne la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de acest caz”, mai scrie în comunicatul BRD.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu”, se arată într-un comunicat al Direcţiei.