Director de la RADET, numit „dobitoc” de unul dintre denunţătorii din dosarul de corupţie

Unul dintre directorii de la RADET, arestaţi preventiv miercuri de Tribunalul Bucureşti pentru fapte de corupţie, este numit de un denunţător "dobitoc", înainte ca acesta să-i dea mită.

RomaniaTV.net
26 iun. 2013, 19:36
Director de la RADET, numit „dobitoc” de unul dintre denunţătorii din dosarul de corupţie

Potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, prin care au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea celor trei directori ai RADET, unul din oamenii de afaceri care l-a denunţat pe Ovidiu Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET Bucureşti, a susţinut că acesta i-a sugerat, „exemplificând cu situaţii neconvenabile în care s-ar afla anumite firme a căror activitate depindea în oarecare măsură de hotărârile sale, că ar fi potrivit şi în interesul denunţătorului să dezvolte o relaţie bună cu el”.

Astfel, Ovidiu Gărduş i-ar fi pretins denunţătorului 5.000 de lei, în luna februarie 2013, după cum rezultă din stenogramele unei discuţii dintre acesta din urmă şi un angajat al său:

(…): Auzi, mă? Zi-i şi tu (…), dacă tot mergem la RADET, să-ţi scoată şi ţie 5.000 de lei să-i dăm dobitocului acela de… să-i dau în două tranşe.
(…): 5000?
(…): Da.
(…): Bine, îi spun.
(…): Nu cred că putem să scoatem mai mult. Să se ducă (…), să scoată şi să-ţi dea şi ţie 5.000 avans.

Ulterior, notează procurorii, Gărduş s-a întâlnit cu denunţătorul la un restaurant, context în care, potrivit denunţătorului, banii i-au fost daţi directorului RADET, în afara localului.

Tot directorul Ovidiu Gărduş ar fi primit, pe 22 ianuarie 2013, încă 50.000 de lei, „de la reprezentantul altei societăţi comerciale care avea contracte cu RADET Bucureşti, după ce, anterior condiţionase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani”, se arată în comunicatul DNA.

„În acelaşi scop, al derulării în bune condiţii a contractului, învinuitul Gărduş Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăţi comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul împreună cu alte persoane intenţionau să o facă în luna aprilie 2013. Deşi cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza iniţierii prezentei anchete penale”, a mai afirmat DNA.

Pe 15 februarie 2013, cu ocazia unei întâlniri pe care Gărduş a avut-o cu unul dintre denunţători, la un restaurant din Capitală, în contextul discuţiei despre plecarea la Paris, directorul l-a informat pe denunţător că a plătit deja biletele de avion şi că ar avea nevoie de sprijin pentru cazare:

Gărduş: De aia zic, cum facem, ori dacă e… poţi tu…
denunţător: Să iau eu cazarea, să o plătesc de aici.
Gărduş: Dar poţi? Nu apare…
denunţător: O să rog la agenţie să-mi dea o factură…fără nume… să-mi dea activităţi, servicii turistice sau… o să rog să nu scrie numele…
……………………….
denunţător: Da, îmi dai şi…nu trebuie să apară acolo…dacă e scandal, e scandal pentru toată lumea.
Gărduş: Nu, păi de-aia zic…
…………………………
Gărduş: Acesta… apare numele meu, sau cum facem?
denunţător: Deci o să-ţi dea un voucher de rezervare, exact cu numele tău…
Gărduş: Şi nu apare…
denunţător: Voucherul e voucher şi factura e factură.
Gărduş: Da. 23 (…)
denunţător: La mine voucherul nu apare, în contabilitate nu apare voucherul, în contabilitate plimbă o factură…

Directorul general al RADET Bucureşti, Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin şi directorul de exploatare şi mentenanţă Ovidiu Gărduş, acuzaţi că ar fi cerut mită de la două societăţi comerciale, au fost arestaţi preventiv, miercuri, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. Cei trei au fost reţinuţi, marţi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ion Voicu, director general al RADET Bucureşti, este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), iar Dan Mavrodin, director economic al aceleiaşi regii, de luare de mită şi complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale), s-a precizat într-un comunicat de marţi al DNA.

În acelaşi dosar a fost reţinut Ovidiu Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET Bucureşti, acuzat tot de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), potrivit sursei citate.