Dinu Zamfirescu, REACŢIE DURĂ: Pleşu este folosit ca armă politică împotriva liderului PNL

Unul dintre cei care au refondat PNL în 1990, Dinu Zamfirescu, îi dă o replică dură lui Andrei Pleşu la afirmaţiile făcute de acesta în legătură cu liderul liberalilor, Crin Antonescu. Zamfirescu crede că Pleşu este folosit într-un război pornit împotriva lui Antonescu şi a PNL.

14 feb. 2013, 18:24
Dinu Zamfirescu, REACŢIE DURĂ: Pleşu este folosit ca armă politică împotriva liderului PNL

Îl consider pe domnul Pleşu un om inteligent şi ştiam că este o minte limpede. Cred că este folosit ca armă politică împotriva preşedintelui PNL. Se apropie un Congres al partidului, se prefigurează o schimbare a Constituţiei şi lucrurile acestea nu convin unor persoane şi unor instituţi„, a declarat Zamfirescu la România TV.

Zamfirescu susţine că Pleşu a creat subiecte fictive de atac la adresa lui Crin Antonescu, neputând contesta rezultatele obţinute de acesta ca preşedinte PNL.

„Când nu ai posibilitatea să ataci alteva, te legi de chestiuni pe care le crezi tu. Şi-a făcut un calcul greşit, iar opiniile politice ale domnului Pleşu sunt îndoielnice şi foarte schimbătoare în ultimii 22 de ani”, a apreciat seniorul liberal.

Zamfirescu suspectează reînnoirea asocierii dintre Băsescu şi Pleşu. „Cu cât se apropie sorocul terminării mandatului lui Traian Băsescu, cu atât se ascut atacurile împotriva lui Crin Antonescu care este, în mod evident, duşmanul numărul 1 al domnului preşedinte”, a comentat Dinu Zamfirescu.

Acesta îi recomandă lui Pleşu să se limiteze la zona sa de competenţă universitară în domeniul filosofiei. „După ce a părăsit diverse demnităţi primite în regimul Băsescu, a avut o atitudine ondulatorie. Poate este un joc intelectual interesant pentru domnul Andrei Pleşu (…) Dânsul să-şi vadă de filosofie. Poate să aibă opinii politice, dar să-l considerăm comentator politic, mergem prea departe„, a conchis Zamfirescu.

Andrei Pleşu iniţiază o critică dură la adresa lui Crin Antonescu pe care îl cataloghează drept un politician „cu papagal”, lipsit de competenţe economice, juridice şi culturale. „Aş fugi cât văd cu ochii”, afirmă Pleşu într-un interviu acordat ziarului Adevărul, referindu-se la posibilitatea de a lucra cu liderul liberal. Scriitorul adaăugă că, „de dragul patriei”, speră ca Antonescu să nu ajungă Preşedintele României.

„Eu când îl văd pe domnul – nu mi-e jenă să dau nume – , când îl văd pe domnul Crin Antonescu, ştiu sigur că nu are în cap nimic altceva decât să ajungă preşedintele ţării. Competenţele lui economice, juridice, culturale, politice sunt cvasi nule. Toată lumea admite că este un bun orator. Asta am auzit că se numeşte în limbajul de azi „Are cuvintele la el”. Pe vremea mea se spunea că are papagal. Da, asta este o înzestrare care, însă, este foarte uşor de răsturnat în demagogie şi vorbărie goală. Există oameni care au înzestrarea să înşire cuvinte. Dar nu este suficient. E util, dar nu e deloc suficient. Dacă ce spui nu face sens cu adevărat, dacă ce spui nu arată o viziune, o gândire de perspectivă şi de detaliu asupra problemelor curente, papagarul nu este decât o formă de, cum să spun, de concert tenoral”, a precizat Andrei Pleşu.

Întrebat dacă ar lucra cu liderul liberal în cazul în care va ajunge preşedintele României, Pleşu a răspuns că ar fugi cât vede cu ochii de o colaborare cu Crin Antonescu.

„Eu sper să nu ajungă, cinstit vorbind, de dragul patriei, nu de altceva. Altfel mi-e egal – nu are decât. Dar aş fugi cât văd cu ochii! De altfel eu nu ştiu cu cine lucrează el, pentru că văd că oameni importanţi ai Partidului Naţional Liberal nu prea pot lucra cu el, iar ceilalţi, care au aerul că lucrează, mă tem că o fac strict interesat pentru că niciun argument raţional nu te poate face ca membrul al PNL să vezi în el un lider adevăral liberal”, a afirmat Andrei Pleşu, criticândul pe Antonescu şi pentru faptul că l-a primit în partid pe Gigi Becali:

„Nu se poate să-l inviţi pe Gigi Becali să fie membru al PNL şi să te îndoieşti dacă Tăriceanu este plauzibil sau nu. Înseamnă că, în ierarhiile tale, ceva e smucit. A avut tema „Jos Băsescu!”, a trăit din asta până la sufocare, până la asfixiere, acum are tema „Cotroceni”.

Potrivit lui Andrei Pleşu, şi actualul premier are la rându-i probleme ca personalitate publică.

„Mă uit şi la domnul prim-ministru. Are ceva dansant în care ceea ce contează este să iasă el moţ din diverse împrejurări. O glumiţă, o eschivă, o mică scuipătură, asta pe fondul unei grave carenţe etice. Nu e normal ca un om care a fost dovedit că a fost plagiator, să treacă aşa de uşor peste lucrul ăsta. Şi ar avea la îndemână, cu o minimă inteligenţă, mijloace să şteargă episodul. De plidă, să spună: „Renunţ la titlul de doctor”. A făcut-o acum, de curând, un ministru german care nu plagiase la nivelul la care plagiase domnul Ponta”, a adăugat Pleşu.