Dinu Patriciu, supus unui transplant de ficat, într-o clinică de lux din Milano

Momente de cumpănă pentru Dinu Patriciu. El a fost supus, vineri seară, unui transplant de ficat. Omul de afaceri, care suferă de ciroză în formă avansată, a fost operat într-o clinică de lux din Milano. Potrivit wowbiz, după o intervenţie complicată ce a durat mai bine de 10 ore, Patriciu este stabil şi a fost dus la secţia de reanimare.

RomaniaTV.net
22 dec. 2012, 11:12
Dinu Patriciu, supus unui transplant de ficat, într-o clinică de lux din Milano

Iniţial, Dinu Patriciu a negat că ar avea probleme de sănătate.”Nu este nimic real din ceea ce se spune. Nu am fost transportat la niciun spital, totul este cât se poate de normal”, declarat omul de afaceri.

În realitate însă, Dinu Patriciu suferea de ciroză şi avea nevoie urgentă de un transplant. Aşa a început prima etapă şi, poate, cea mai grea: găsirea unui donator compatibil. Cel mai probabil, afaceristul a primit o porţiune din ficat de la un donator viu, a declarat Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant.

Pregătirea operaţiei este vitală: pacientul este spălat cu o soluţie dezinfectantă, iar apoi este sedat, pentru a fi complet relaxat înainte de anestezie. Operaţia propriu-zisă durează 7-8 ore, iar pacientul este la graniţa dintre viaţă şi moarte, pentru că se scoate ficatul bolnav şi se pune un organ sănătos.

După operaţie, Patriciu începe recuperarea. „Începe o luptă pentru viaţă şi pentru reluarea activităţii zilnice. Şi să mănânci poate să fie dificil după o astfel de operaţie, ca să nu mai vorbim de datul jos din pat. (…) Primul lucru pe care pacientul trebuie să-l reia în prima zi după operaţie este tranzitul intestinal. Lupta presupune datul jos din pat, pentru ca pacientul să se mobilizeze şi să nu facă o altă complicaţie, care este tromboflebita”, a explicat Vorina Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.