O invenţie a unui român care ne poate salva, vândută ucrainienilor

Soluţia care ne-ar putea feri de inundaţii a fost vândută străinilor. În timp ce noi ne chinuim cu saci cu nisip, o invenţie salvatoare a unui român a ajuns în Ucraina. Este vorba despre digurile modulare care au fost inventate de un inginer din Baia Mare.

RomaniaTV.net
02 dec. 2012, 12:59
O invenţie a unui român care ne poate salva, vândută ucrainienilor

Se întâmplă an de an în România: sate întregi sunt acoperite de ape. Inundaţiile iau vieţi şi case, iar autorităţile scot bani grei din vistierie pentru a-i ajuta pe sinistraţi.

Inginerul Paul Mateescu a lucrat şapte ani pentru a găsit singura armă cu care românii ar fi putut lupta eficient cu apele. „Se evită acea muncă teribila de cărat a sacilor de nisip. Invenţia mea s-ar putea utiliza şi reutiliza”, a spus inventatorul.

După ani întregi de muncă, a sperat că statul român va cumpăra invenţia. Doar că nu s-a întâmplat aşa. „S-au depus scrisori către Ministerul Mediului. Nu a existat un interes practic materializat. Din fericire, a existat o comandă a Guvernului Ucrainiei, iar dintr-o înformaţie pe care am primit-o, există interes şi în Moscova”, a spus Paul Mateescu.

Contractul semnat cu statul ucrainean prevede şi deschiderea unei fabrici în care vor fi produse digurile modulare. În 2010, acestea au fost declarate invenţia anului.