Dieta ideală pentru a slăbi, descoperită de cercetători

Cercetătorii americani au descoperit dieta perfectă pentru a slăbi: ea promovează un metabolism rapid şi o sănătate pe termen lung. În mod nesurprinzător, ea se bazează pe legume proaspete şi grâne integrale sau alte alimente care reduc nivelul de zahăr din sânge după masă.

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 15:31
Dieta ideală pentru a slăbi, descoperită de cercetători

Aceste alimente au un index glicemic redus şi sunt, în general, alimente care nu sunt procesate. Dieta Mediteraneană este un exemplu foarte bun.

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE DIETA MEDITERANEANĂ

Studiul, realizat de cercetătorii de la Boston Children’s Hospital, este publicat în ediţia de pe 17 iunie a revistei Journal of the American Association.

Cei care au ţinut diete de slăbit ştiu că partea cea mai grea este să îşi menţină greutatea. Unul dintre motive este că, după pierderea kilogramelor, rata la care oamenii ard calorii scade, ducând la un metabolism mai încet. Întrucât corpul nu vrea să piardă greutate, explică experţii, el se obişnuieşte să facă mai multe cu mai puţine calorii, în timpul dietei. Drept rezultat, oamenii se trezesc în timpul dietelor că pun pe ei kilograme, în loc să le piardă, pentru că metabolismul lor devine mai lent.

Cara Ebbeling de la New Balance Foundation Obesity Prevention Center din cadrul Boston Children’s Hospital şi colegii ei au aflat că ceea ce mănânci afectează rata metabolismului. O dietă plină de alimente procesate şi de carbohidraţi simplu, care au un index glicemic mare, va duce la un metabolism încet.

Grupul lui Ebbeling a studiat trei diete: dieta Atkins, bazată pe puţini carbohidraţi, o dietă cu alimente cu un index glicemic redus şi una cu puţine grăsimi şi cu un carbohidraţi cu un index glicemic mare.

Dieta Atkins a fost câştigătoare, în ceea ce priveşte metabolismul, întrucât pacienţii au ars cu 300 de calorii în plus în fiecare zi, faţă de cei care ţineau dieta cu puţine grăsimi. Din păcate, analizele de sânge arată că cei care au ţinut dieta Atkins aveau un colesterol crescut şi diverse semne ale bolilor de inimă, atacului cerebral şi diabetului.

Dieta bazată pe alimente cu index glicemic redus a fost cea mai bună, îmbunătăţind uşor metabolismul şi reducând riscul unor boli cronice.

Dieta bazată pe puţine grăsimi – recomandată de guvernul SUA şi de American Heart Association – a fost cea mai rea, întrucât a scăzut rata metabolismului şi a crescut riscul pentru diabet şi sindromul metabolic.

Dieta ideală conţine alimente întregi, cu puţine grăsimi şi un nivel scăzut de zahăr, şi foarte puţine alimente cu un index glicemic mare„, arată Dean Ornish, cel care a creat dieta bazată pe puţine grăsimi.

„Faţă de alte diete, cea bazată pe alimente cu un index glicemic redus nu elimină clase întregi de mâncăruri, fiind mai uşor de urmat”, mai spune cercetătorul.