Diaconu (PSD) depune plângere penală împotriva liderului Jobbik pentru a fi declarat indezirabil

Deputatul PSD Bogdan Diaconu anunţă că va depune, în cursul zilei, o plângere penală "împotriva cetăţeanului maghiar Vona Gabor pentru săvârşirea de activităţi de natură să pună în pericol siguranţa naţională şi ordinea publică", solicitând declararea acestuia ca indezirabil.

RomaniaTV.net
12 aug. 2013, 08:29
Diaconu (PSD) depune plângere penală împotriva liderului Jobbik pentru a fi declarat indezirabil

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a transmis duminică un comunicat în care solicita Ministerului de Externe „declararea de urgenţă a cetăţeanului maghiar Vona Gabor persona non-grata pentru declaraţiile sale fără precedent împotriva statului român”. „Incitarea publică la conflicte cu România reprezintă o escaladare a extremismului maghiar la care statul român nu are voie să rămână fără replică”, mai susţinea deputatul.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că declararea în calitate de persona non grata a unui cetăţean străin este aplicabilă, conform Convenţiei ONU de la Viena privind relaţiile diplomatice, doar persoanelor având statut diplomatic.

„Am luat act de observaţiile MAE referitoare la imposibilitatea de a-l declara pe Vona Gabor persona non grata, în ciuda faptului că acesta nu a acţionat pe teritoriul României ca persoană privată, ci uzând de funcţia sa publică din Ungaria şi de calitatea sa oficială de preşedinte al partidului Jobbik”, menţionează deputatul PSD într-un comunicat remis presei luni.

El consideră în continuare că prezenţa lui Vona Gabor pe teritoriul României trebuie interzisă pentru acte deosebit de grave îndreptate împotriva statului român.

„Din acest motiv, depun astăzi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti o plângere penală împotriva cetăţeanului maghiar Vona Gabor pentru săvârşirea de activităţi de natură să pună în pericol siguranţa naţională şi ordinea publică. Dacă nu are calitate oficială şi diplomatică, mă îndrept împotriva lui Vona Gabor în calitatea lui de cetăţean străin inamic al statului român şi voi folosi procedura legală utilizată pentru expulzarea din România a persoanelor suspecte de terorism”, anunţă deputatul PSD.

El precizează că în plângerea penală invocă art.83 din OUG 194/2002 şi luarea măsurii administrative de autoritate prin care Vona Gabor să fie declarat „indezirabil ca cetăţean străin care a desfăşurat activităţi de natură să pună în pericol siguranţa naţională sau ordinea publică”.

„Faptele şi declaraţiile numitului Vona Gabor reprezintă obiectul material al art. 83 din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România. În lipsa autosesizării autorităţilor în drept, plângerea penală depusă de mine intenţionează să aibă ca efect constatarea acţiunilor şi declaraţiilor numitului Vona Gabor ca fiind în măsură să pună în pericol siguranţa naţională sau ordinea publică, mai ales în ceea ce priveşte incitarea la un conflict între Ungaria şi România pe tema minorităţii maghiare din Transilvania. Solicit, aşadar, în mod oficial, în scris, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, demararea procedurilor pentru aplicarea măsurii administrative de autoritate împotriva numitului Vona Gabor prin declararea sa ca indezirabil pentru perioada maximă de 15 ani, având în vedere caracterul repetat al activităţilor sale împotriva statului român, precum şi utilizarea calităţii sale publice de preşedinte al partidului Jobbik din Ungaria în desfăşurarea acţiunilor sale prin care pune în pericol siguranţa naţională”, mai arată deputatul PSD Bogdan Diaconu.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.

MAE a transmis, duminică, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute sâmbătă, ministerul menţionând totodată că „dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României”.

Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, răspunzând unei solicitări din partea diplomaţiei române.

Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ugar.