Diaconu (PSD): Baconschi şi Mişcarea Populară, apărătorii banilor lui Tokes

Deputatul PSD Bogdan Diaconu acuză Partidul Mişcarea Populară şi pe Teodor Baconschi, membru al respectivei formaţiuni, că 'apără' finanţările din Ungaria pentru europarlamentarul Tokes Laszlo şi că se împotrivesc modificării legii partidelor politice, în sensul interzicerii infuziei de bani din afara ţării pentru activităţi politice în România prin intermediul ONG-urilor şi fundaţiilor.

RomaniaTV.net
04 aug. 2013, 09:50
Diaconu (PSD): Baconschi şi Mişcarea Populară, apărătorii banilor lui Tokes

„Teodor Baconschi şi Mişcarea Populară sunt primii apărători ai finanţărilor din Ungaria pentru Laszlo Tokes, împotrivindu-se modificării propuse de mine la legea partidelor politice în sensul interzicerii infuziei de bani din afara ţării pentru activităţi politice în România prin intermediul ONG-urilor şi fundaţiilor. Oponenţii mei sunt însă grijulii şi cu propriile buzunare, finanţate din afara ţării. Teodor Baconschi, mai nou vicepreşedinte al partidului Mişcarea Populară, nu apără aşadar numai banii veniţi din Ungaria pentru Tokes, ci şi banii care au intrat în buzunarul său ca angajat al Fundaţiei Creştin-Democrate”, susţine Diaconu într-un comunicat de presă.

Potrivit social-democratului, Baconschi a beneficiat de finanţări prin fundaţiile „Hanns Seidel” şi „Konrad Adenauer” la Fundaţia Creştin-Democrată înfiinţată chiar de el, unde s-a angajat, susţine Diaconu, pe un salariu de 2.000 de euro.

„După cum se poate vedea și din atacul la propunerea mea, activitatea domnului Baconschi nu are nimic de a face cu civismul, chiar dacă nu a reușit să intre în Parlament, ci cu politica. Așadar, finanțarea externă pe care a primit-o domnul Baconschi prin intermediul Fundației Creștin-Democrate și din care și-a susținut activitatea politică nu reprezintă o ”verigă a unor reţele civice şi profesionale de nivel european”, cum declară fostul ministru, ci pur și simplu o finanțare externă orientată politic sută la sută”, a adăugat deputatul social-democrat.

Diaconu mai susţine că foştii pedelişti şi-au creat un nou organism, Fundaţia Mişcarea Populară, „numai bună de adus bani din afara ţării”, motiv pentru care Partidul Mişcarea Populară, braţul politic al fundaţiei, vrea să oprească modificarea legii partidelor politice.

„Propunerea mea legislativă vizează exact acest gen de încrengătură între fundaţii şi mişcări politice, care profită de lacuna legislativă şi atrage bani străini prin ONG-uri paravan pentru a-i direcţiona spre scena politică, în dispreţul Constituţiei şi al suveranităţii României. Reacţia Mişcării Populare reprezintă un argument în plus pentru necesitatea adoptării acestei modificări legislative, fiind o dovadă clară a felului în care scena politică românească este influenţată de bani străini prin intermediul aşa-ziselor fundaţii civice”, atrage atenţia social-democratul.

El declară că susţine pe deplin dreptul ONG-urilor de a se implica în progresul societăţii româneşti şi de a primi finanţări externe în acest scop.

„De aceea, am venit în sprijinul societăţii civile printr-o propunere legislativă de modificare a art. 57 din Legea nr.157/2003, privind Codul Fiscal. Am propus ca dispunerea asupra destinaţiei a 2% din impozitul pe venit care pot fi direcţionaţi către ONG-urile din România să fie efectuată pentru o perioadă de cinci ani consecutivi de la data optării pentru ca instituţiile non-profit să fie degrevate de efortul pe care îl fac în fiecare an pentru atragerea acestei sume. În felul acesta, ONG-urile vor putea să-şi concentreze eforturile pe desfăşurarea efectivă a activităţilor lor, iar nu pe atragerea celor 2 la sută, ceea ce implică cheltuieli de resurse umane şi materiale suplimentare”, mai spusţine Diaconu.