DEZBATERE şi SONDAJ RTV.NET: Care este soluţia pentru rezolvarea problemei maidanezilor din Bucureşti?

Moartea unui copil de 4 ani, după ce a fost sfâşiat de câini în zona Parcului Tei, readuce în atenţia românilor problema câinilor maidanezi de pe străzile Capitalei. RTV.NET vrea să afle părere dumneavoastră în privinţa câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei. Care credeţi că este soluţia pentru rezolvarea problemei câinilor maidanezi din Bucureşti?

RomaniaTV.net
04 sept. 2013, 09:19
DEZBATERE şi SONDAJ RTV.NET: Care este soluţia pentru rezolvarea problemei maidanezilor din Bucureşti?

Mii de români au ajuns la spital în primele şase luni ale anului după ce au fost atacaţi şi muşcaţi de câinii maidanezi. Cel mai multe cazuri s-au înregistrat în Capitală, peste 8.000 de bucureşteni atacaţi de câini fără stăpâni. Au fost şi situaţii mult mai grave, cum este cazul copilului de 4 ani care şi-a pierdut viaţa după ce a fost muşcat de câini în zona Parcului Tei. Pe corpul copilului au fost găsite sute de plăgi, la autopsie stabilindu-se că acesta a murit din cauza hemoragiei externe.

La două zile de la moartea copilului, autorităţile au dat şi primele amenzi. Poliţiştii de la secţia 7 din Bucureşti, pe raza căreia s-a întâmplat tragedia, au decis să sancţioneze proprietarul terenului pe care se aflau câinii fără stăpân, precum şi paznicul. De asemenea, şeful Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al DGASPC, Isabela Hurjui, au fost sancţionaţi pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor, în cazul copilului omorât de câini, primarul Neculai Onţanu propunând Comisiei de Disciplină demiterea acestora.

Sancţiunea dată miercuri de autorităţi nu rezolvă însă problema maidanezilor de pe străzile Capitalei. Reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor dau vina pe autorităţi că nu construiesc adăposturi pentru câini, că nu-i sterilizează. În schimb, reprezentanţii primăriei le reproşează ONG-urilor că merg în adăposturi şi înfiază câini strânşi de hingheri de pe străzi, dar nu au grijă de ei, ba mai mult le dau drumul din nou pe străzi imediat după ce ies din adăposturi.

Este şi cazul câinelui care a provocat moartea copilului de 4 ani. Patrupedul a fost sterilizat în 2008, apoi a fost adoptat de fundaţia Caleidoscop. Doar pe hârtie însă. Imediat după operaţie, animalul a fost trimis înapoi pe stradă. Conform formularului semnat de reprezentantul ONG-ului, acesta se angaja să ţină animalul într-un spaţiu propriu sau în cazul înstrăinării acestuia, trebuia să anunţe la ASPA. Nu s-a întâmplat deloc aşa. Femeia care a adoptat câinele în numele asociaţiei Caleidoscop şi i-a dat drumul înapoi pe stradă nu se simte vinovată cu nimic. 

Preşedintele Traian Băsescu a făcut şi el o propunere în problema câinilor fără stăpâni. Şeful statului a făcut apel la Guvern să emită o OUG prin care să stabilească „un termen scurt sau rezonabil” în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate. Şeful statului a precizat că soluţia aleasă până acum, privind castrarea câinilor, urmată de eliberarea lor pe stradă, este una pe termen lung, care nu a dat rezultate.

RTV.NET vrea să afle părere dumneavoastră în privinţa câinilor abandonaţi pe străzile Capitalei. Care credeţi că este soluţia pentru rezolvarea problemei maidanezilor din Bucureşti?

AŞTEPTĂM RĂSPUNSURILE DVS. LA SECTIUNEA DE COMENTARII A ARTICOLULUI. 

De asemenea, vă invităm să răspundeţi SONDAJULUI RTV.NET.