Dezastrul de la Bacalaureat a lăsat facultăţile goale. Vezi unde mai sunt locuri libere

Rezultatele dezastruoase de la Bacalaureat, dar şi dezinteresul tinerilor au lăsat şi anul acesta facultăţile goale. Mii de locuri libere, chiar şi la buget, au fost din nou scoase la concurs pentru sesiunea de toamnă. Marile universităţi mai au libere aproximativ 10-20% dintre locurile la buget şi până la 70% dintre cele cu taxă.

RomaniaTV.net
04 sept. 2012, 13:56
Dezastrul de la Bacalaureat a lăsat facultăţile goale. Vezi unde mai sunt locuri libere

Cele mai multe locuri libere au rămas la facultăţile de fizică, ştiinţe politice, chimie şi litere. „Au o tot mai mică atractivitate acele specializări ale ştiinţelor exacte care presupun studiu dificil. Elevii din România vor o facultate uşoară. Categoric este o caracteristică a tineretului din zilele noastre”, a declarat prorectorul Universităţii din Bucureşti, Liciu Papadima.

Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca a rămas cu mii de locuri libere. Peste 800 de absolvenţi de liceu sunt aşteptaţi la studii fără plată şi peste 6.700 la taxă.

Academia de Studii Economice din Capitală are de asemenea 800 de locuri libere la taxă. În acest caz însă, locurile au fost suplimentate, pentru că admiterea pe bază de dosar a atras mulţi pretendenţi.

„Într-adevăr a fost un ajutor în plus pentru candidaţi, pentru că nu a mai fost examenul scris. Luându-se în considerare numai media de la bacalaureat, au fost mai multe persoane care au vrut să urmeze cursurile ASE”, a spus directorul de comunicare de la ASE, Florin Ionescu.

Aproape 900 de locuri la facultăţile Universităţii de Petrol-Gaze (UPG) Ploieşti sunt libere pentru a doua sesiune de admitere, care începe miercuri şi se încheie în 9 septembrie. În cadrul acestei sesiuni sunt libere 890 de locuri, dintre care 50 fără taxă, iar restul cu taxă, valoarea taxei de şcolarizare fiind de 2.900 de lei pe an. Această taxă poate fi achitată şi în patru rate egale.

Pentru a doua sesiune de admitere au rămas libere locuri la patru dintre cele cinci facultăţi ale UPG Ploieşti. Astfel, în urma primei sesiuni de admitere au fost ocupate integral locurile la Ingineria Petrolului şi Gazelor. La Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică sunt libere 19 locuri fără taxă şi 182 locuri cu taxă, la Tehnologia Petrolului şi Petrochimie sunt libere 11 locuri fără taxă şi 85 locuri cu taxă, la Facultatea de Ştiinţe Economice au rămas libere 267 locuri cu taxă, iar la Facultatea de Litere şi Ştiinţe sunt scoase la concurs 20 de locuri fără taxă şi 306 locuri cu taxă.

Admiterea la Universitatea din Ploieşti se face exclusiv pe baza mediei de la bacalaureat.

Cele mai multe facultăţi vor începe înscrierile pentru sesiunea de toamnă pe 10 septembrie.