Deutsche Welle: Situaţia din Ungaria şi cea din România nu seamănă deloc

Jurnaliștii de la Deutsche Welle scriu astăzi că orice comparație se face între România și Ungaria cu privire la modificarea Constituție nu are o bază reală.

21 mart. 2013, 18:50
Deutsche Welle: Situaţia din Ungaria şi cea din România nu seamănă deloc

„Primul ministru Victor Ponta a convenit miercuri cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care se află într-o vizită la Bucureşti, să solicite oficial Comisiei de la Veneţia opinia cu privire la procesul de revizuire a Constituţiei. Poate în altă împrejurare, opinia Comisiei de la Veneţia nu ar fi părut atât de necesară, cu toate că şi în vechea Românie politicieni cu anvergură intelectuală mult mai largă solicitau opinia unor jurişti străini de marcă înaintea oricărei reforme importante. Dacă odinioară miniştrii de la Bucureşti cereau sfatul unor profesori de drept sau a unor avocaţi de renume din Europa, astăzi pare firesc ca un guvern să se adreseze Comisiei de la Venţia, care este instanţa Consiliului Europei alcătuită din experti în drept costituţional”, scrie Deutsche Welle.

Totuşi să nu ignorăm circumstanţele. Din pricina analogiei pripite care se face cu Ungaria, anunţul privitor la modificarea Constituţiei la Bucureşti a produs imediat o stare de alertă. În realitate situaţia din Ungaria şi cea din România nu seamănă deloc, în ciuda persistenţei cu care continuă să fie evocată. Dar circumspecţia aceasta odată creată este mai greu de combătut şi, de aceea, primul ministru Victor Ponta a fost uşor de convins că are nevoie de garanţiile unei instituţii internaţionale unanim recunoscute. Dacă legiuitorul român primeşte girul Comisiei de la Veneţia, atunci România va putea recâştiga mai uşor încrederea internaţională.

Este desigur o situaţie ingrată, căci nimeni nu se întrebase cu vreo doi în urmă de ce vor guvernul Boc şi preşedintele Băsescu să modifice Constituţia. În general lumea vede ceea ce se aşteaptă să vadă şi, de aceea, guvernul de la Bucureşti nu are altceva de făcut decât să accepte situaţia cu realism şi încredere” afirmă cei de la Deutsche Welle.

Viktor Orban îşi apără, la Bruxelles, Constituţia modificată. Angela Merkel este îngrijorată