Deţinuţii de la o închisoare de maximă securitate din Brazilia citesc pentru libertate

Deţinuţii de la o închisoare de maximă securitate din Brazilia au ocazia să îşi scurteze pedeapsa cu câte patru zile pentru fiecare carte citită. Maximul este de 12 cărţi pentru fiecare an pe care îl au de ispăşit în spatele gratiilor.

RomaniaTV.net
28 iul. 2012, 12:18
Deţinuţii de la o închisoare de maximă securitate din Brazilia citesc pentru libertate

Cei aproximativ 100 de deţinuţi de la penitenciarul brazilian sunt încântaţi de această oportunitate.

„Obişnuiam să citesc foarte puţin, dar cum aici nu am nimic de făcut, citesc mai mult. Este singurul lucru pe care îl pot face aici. Mă ajută, pentru că pot să învăţ. Nu este vorba numai de reducerea pedepsei, îmi oferă cunoştinţe”, a spus un deţinut.

Pentru a primi o reducere a sentinţei, deţinuţii trebuie să scrie o recenzie a fiecărei cărţi citite. Materialele sunt examinate de şefa programului de reabilitare a penitenciarului.

„Avem deţinuţi foarte culţi, care citesc Nietzsche, Dostoievski şi alţi autori clasici, care necesită un nivel înalt de înţelegere a literaturii universale. Am văzut deţinuţi care pot explica teme complexe într-un mod analitic. Am fost impresionată”, a declarat Jocemara Rodrigues, şefa programului.

Măsura nu este aprobată, însă, de toată lumea. Există voci care spun că regimul de detenţie este prea relaxat pentru o închisoare de maximă securitate.