Experţii avertizează: Detergenţii de rufe care conţin înălbitor sunt TOXICI pentru organism

Detergenţii de rufe care conţin înălbitor ne pot ucide. Aceştia conţin substanţe chimice care sunt absorbite de organism prin piele şi căile respiratorii. Odată intrate în corp, au un efect toxic asupra creierului şi sistemului nervos.

06 feb. 2013, 07:59
Experţii avertizează: Detergenţii de rufe care conţin înălbitor sunt TOXICI pentru organism

Ingredientele tuturor detergenţilor de rufe sunt aceleaşi: între 15% şi 30% sufractanţi anionici (sau zeoliţi); 5% surfactanţi neionici; agenţi de înălbire pe bază de oxigen activ, fosfaţi şi fosfonaţi; enzime, parfumuri. Detergenţii ieftini conţin LAS (liniar alchibenzen sulfonat) ce poate cauza iritaţii ale pielii la contactul prelungit; înălbitori optici (fluorescenţi) care nu albesc rufele, ci doar ne conferă percepţia de alb şi strălucire, convertind razele ultraviolete în lumină, scrie evz.ro.

Experţii atrag atenţia că surfactanţii anionici, utilizaţi cel  mai frecvent, nu sunt biodegradabili, iar spuma lor este otrăvitoare chiar şi în concentraţii mici. Alchibenzensulfonatul de sodiu, unul dintre aceşti surfactanţi, folosit foarte des, se obţine din petrol.

Acesta poluează mediul când este produs, conţine aluminiu – care, potrivit celor mai recente cercetări, s-a dovedit că are efect toxic asupra creierului şi sistemului nervos, iar cercetătorii spun că poate favoriza apariţia unor afecţiuni neurovegetative precum Alzheimer şi Parkinson.

SLS (Sulfat lauril de sodiu) – alt surfactant anionic prezent în detergenţii de rufe, agent de spumare dur, este cunoscut ca iritant al pielii şi ochilor, care duce la căderea părului şi declanşează reacţii alergice.

Mai mult, odată absorbit de organism, prin piele, SLS afectează activitatea estrogenului, ducând la apariţia timpurie a meonpauzei, la probleme de fertilitate masculină şi la un risc mai mare de cancer la sân.

Potrivit experţilor, un copil din cinci suferă de diferite forme de astm, cel puţin 20% dintre copii fac dermatite sau alte boli de piele, iar creşterea bolilor alergenice din România este de-a dreptul alarmantă-

Pe de altă parte, în procesul de spălare cu maşini automate, timpul de limpezire a rufelor este extrem de scurt, el neputând să elimine în totalitate detergentul. Persoanele care suferă de o acţiune cutanată inflamatorie (dermatită atopică, eczeme, psoriazis etc.) vor suferi exacerbarea acestor afecţiuni„, explică Mihaela Dumitrescu.

Ce este de făcut? Trebuie să evităm contactul cu detergentul uscat sau spuma acestuia şi să clătim de mai multe ori hainele.