Despărţire cu lacrimi la Curtea Constituţională: trei judecători îşi termină mandatele la CCR

Cei trei judecători care îşi termină mandatele săptâmâna viitoare, Aspazia Cojocaru, Ion Predescu şi Acsinte Gaspar, şi-au luat "la revedere" de la colegi într-o ceremonie dominată de emoţie, informează România TV.

30 mai 2013, 13:49
Despărţire cu lacrimi la Curtea Constituţională: trei judecători îşi termină mandatele la CCR

Oficial, mandatul celor trei expiră pe 8 iunie, însă la CCR a fost organizată o ceremonie simplă prin care judecătorii care îşi încheie mandatele să îşi poată lua rămas bun de la colegii care rămân în funcţie.

După o şedere de nouă ani la Curtea Constituţională, celor trei le-a venit greu să se despartă de colegi, cea mai emoţionată fiind Aspazia Cojocaru. Aceasta a lăcrimat chiar când şi-a adus aminte de numirea sa ca judecător CCR în 2004 şi de relaţia apropiată pe care a avut-o cu fostul premier Adrian Năstase.

Cei trei vor fi înlocuiţi de către fostul procuror-şef al DNA Daniel Morar, fostul ministru de Justiţie Mona Pivniceru şi fostul avocat al Poporului Valer Dorneanu. Aceştia vor deveni oficial judecători ai Curţii Constituţionale pe 10 iunie, când este programat să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui României.

Președintele Traian Băsescu a semnat pe 25 martie decretul de numire a lui Daniel Morar în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013.

Potrivit Legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Din partea Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost propuşi de către majoritatea parlamentară Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu.