Descoperire NASA pe Marte: Curiosity a găsit compuşi organici, esenţiali vieţii

Roverul Curiosity de la NASA a descoperit o chimie complexă pe Marte, precum şi dovezi ale existenţei compuşilor organici ce ar putea ajuta la dezvoltarea vieţii primitive, a anunţat luni agenţia spaţială americană.

RomaniaTV.net
04 dec. 2012, 08:56
Descoperire NASA pe Marte: Curiosity a găsit compuşi organici, esenţiali vieţii

Roverul Curiosity a găsit dovezi ale existenţei clorului, sulfului şi apei în praful de pe Planeta Roşie studiat de laboratorul său de la bord, precum şi compuşi organici – substanţe chimice ce conţin carbon. Echipa ştiinţifică nu este încă sigură dacă aceşti compuşi chiar sunt de pe Marte sau vin din contaminarea terestră a robotului marţian.

„Deşi instrumentul a găsit aceşti compuşi, trebuie mai întâi să aflăm dacă ei chiar sunt de pe Marte”, a declarat John Grotzinger, liderul misiunii Curiosity.

Anunţul a venit după ce un cercetător de la NASA a dezvăluit săptămâna trecută că NASA a făcut o descoperire istorică pe Marte.

Printre compuşii găsiţi de rover se numără şi percloratul, un compus reactiv din oxigen şi clor, care a fost descoperit şi la Polul Nord marţian de către robotul Phoenix de la NASA.

Instrumentul SAM al roverului Curiosity foloseşte un micuţ cuptor pentru a „coace” praful marţian. El studiază apoi gazele emise, pentru a afla chimia lor. Mostrele de sol marţian sunt puse în instrument de către braţul robotic al lui Curiosity.

Clorul este sigur de origine marţiană, dar carbonul poate fi de pe Terra, purtat de Curiosity până pe Planeta Roşie şi detectat de SAM”, spune NASA.

Curiosity studiază acum o zonă cu praf şi nisip denumit Rocknest, care se află la câţiva kilometri distanţă de destinaţia finală a roverului, denumită Glenelg şi aflată la poalele muntelui Sharp.

Roverul Curiosity a asolizat pe Marte în august 2012, unde va rămâne cel puţin doi ani şi va căuta dovezi ale vieţii microbiene.