Descoperire importantă pe Marte. Primele dovezi ale apei potabile, găsite pe Planeta Roşie

Roverul Opportunity de la NASA a făcut cea mai importantă descoperire a sa de până acum. Robotul, aflat pe Marte de 9 ani, a găsit dovezi ale existenţei apei potabile pe Planeta Roşie.

10 iun. 2013, 20:12
Descoperire importantă pe Marte. Primele dovezi ale apei potabile, găsite pe Planeta Roşie

Roverul Opportunity a descoperit o rocă plină de minerale de argilă. Prezenţa lor sugerează că roca, poreclită Esperance, a fost alterată în trecut din cauza contactului prelungit cu apa. Opportunity a mai găsit şi în trecut astfel de roci, însă cercetătorii spun că aceasta este cea mai importantă de până acum.

„Este foarte bogată. Am descoperit dovezi ale existenţei apei pe Marte încă de când am ajuns acolo, în 2004. Ce este, însă, diferit acum? Dacă ne uităm la toate descoperirile legate de apă făcute de Opportunity, mare parte din ele arată că avea un PH scăzut, adică era acidă. Ceea ce descoperise Opportunity era, de fapt, acid sulfuric. Mineralele de argilă se formează când există un PH neutru. Aceasta este apa pe care poţi să o bei. Aceasta este apa favorabilă unor lucruri precum chimia pre-biotică, cea care duce la originea vieţii”, explică Steve Squyres, principalul investigator.

Aceste rezultat se potriveşte cu cel al noului rover Curiosity, care a descoperit, şi el, argilă pe Marte.

Opportunity a găsit mineralele de argilă într-o zonă denumită Cape York, aflat pe marginea craterului Endurance.

Roverul Opportunity a depăşit deja speranţa sa de funcţionare. Când a ajuns în craterul Eagle, în ianuarie 2004, NASA spera ca robotul să funcţioneze cel puţin 90 de zile marţiene (soli). În mod uimitor, el a ajuns la 3.300 de soli şi încă mai merge. Din păcate, are un braţ robotic cu „artrită”, panourile solare nu mai sunt la fel de eficiente şi merge invers, pentru a-şi proteja sistemul de locomoţie.

„Robotul se poate opri oricând. Fiecare zi este un dar”, a declarat John Callas, project managerul misiunii Opportunity.