Descoperire arheologică la Alba Iulia: Un cimitir roman, găsit într-un şantier VIDEO

Descoperire inedită pe un şantier din Alba Iulia. Arheologii chemaţi să supravegheze zona au rămas uimiţi când un cimitir roman a ieşit la suprafaţă. S-au găsit două sicrie din marmură ce datează de acum aproape 1.800 de ani, primele descoperite pe teritoriul fostei provincii Dacia romană.

17 apr. 2013, 06:26
Descoperire arheologică la Alba Iulia: Un cimitir roman, găsit într-un şantier VIDEO

Sarcofagele au ieşit la lumină în timpul lucrărilor de construcţie a staţiei de epurare de la marginea oraşului Alba Iulia.

„Avem de a face cu primele sarcofage romane din marmură descoperite pe teritoriul provinciei romane Dacia (…) O nouă necropolă probabil romană de aici, de la anticul centru Apulum”, a declarat arheologul George Bounegru.

Specialiştii cred că sarcofagele au fost amplasate în interiorul unui mausoleu. Printre artefactele găsite în mormintele cercetate până acum se află mărgele din sticlă şi faianţă, monede şi catarame din bronz. La finalul cercetărilor, obiectele descoperite vor fi expuse la muzeul din Alba.

„Cele doua sarcofage vor îmbogăţi colecţia romană a muzeului. Una dintre cele mai importante colecţii de acest gen din România”, a precizat Liviu Zgârciu, purtător de cuvânt MNUAI.

Potrivit arheologilor, sarcofagele au fost devastate, în timp, şi de vânătorii de comori. Sau chiar de către populaţiile care au continuat să trăiască în aceste locuri după retragerea aureliană.