Descoperire. Când au început oamenii să scalde petrecerile în alcool

Tradiţia organizării unor evenimente festive "scăldate" cu alcool este veche de peste 10 milenii, cred oamenii de ştiinţă care au descoperit recent, în situri arheologice, indicii ale existenţei unor astfel de dezmăţuri încă din Neolitic.

02 ian. 2013, 11:12
Descoperire. Când au început oamenii să scalde petrecerile în alcool

Arheologii au descoperit în Göbekli Tepe, Turcia, o construcţie veche de aproape 11.000 de ani. Acesta pare să fi fost un loc în care se organizau petreceri cu participare numeroasă, la care se bea bere obţinută prin fermentarea cerealelor. Au fost descoperite jgheaburi mari din piatră de calcar, ce puteau conţine pînă la 160 litri de lichid, care prezintă urme de oxalaţi, substanţe ce apar în cursul fermentării alcoolice a cerealelor.

La petreceri participau vânători-culegători, iar arheologii cred că aceste petreceri aveau rolul de a facilita dezvoltarea unor legături între grupuri, de a stimula cooperarea şi de a organiza munca colectivă, pentru realizarea unor proiecte comune.

Unii arheologi susţin că berea ar fi apărut acum 11.500 de ani şi că ea a fost cea care a impulsionat cultivarea cereralelor.