Deputatul Trăşculescu negocia şpaga într-unul din birourile Parlamentului

Referatul DNA prin care procurorii cer Camerei Deputaţilor să încuviinţeze o posibilă reţinere a deputatului Alin Trăşculescu conţine o relatare a unei întâlniri dintre deputat, omul de afaceri Marian Calotă şi denunţător, întâlnire ce ar fi avut loc într-unul din birourile pe care grupul parlamentar PDL le deţine în Palatul Parlamentului. Atunci Trăşculescu ar fi sugerat că are nevoie de 200.000 de euro pentru campania electorală.

RomaniaTV.net
14 nov. 2012, 19:57
Deputatul Trăşculescu negocia şpaga într-unul din birourile Parlamentului

Referatul întocmit de către DNA prin care este cerută Parlamentului permisiunea ca deputatul PDL Alin Trăşculescu să poată fi reţinut conţine interceptări ale convorbirilor dintre Trăşculescu şi denunţătorul său, Marian Calotă. Trăşculescu vorbea la telefon din Palatul Parlamentului şi cerea bani pentru campanie de la cei pe care îi favorizase. Deputatul recurgea şi la ameninţări, spunând că va trimite DIICOT-ul, ANAF-ul şi „nişte băieţi” pentru a-i determina pe oamenii de afaceri să dea banii ceruţi.

Referatul conţine şi relatarea de către denunţător a unei întrevederi cu Trăşculescu şi Calotă ce a avut loc la Palatul Parlamentului. Cei doi au intrat în clădire ca invitaţi ai deputatului. „Alin Trăşculescu i-a dus într-o sală despre care denunţătorul a înţeles că aparţine grupului parlamentar PDL. Trăşculescu le-a cerut să lase telefoanele mobile într-o cutie aflată într-o cutie lângă uşă”, se arată în referatul DNA.

Deputatul a stabilit atunci şi banii pe care şi-i doreşte de la cei doi. „Alin Trăşculescu a spus că bate campania electorală la uşă şi că are nevoie de 200.000 de euro”, se mai spune în referat.

Această întâlnire nu a fost singura între cei trei. O alta a avut loc la un restaurant din Focşani. În cadrul acelei întâlniri, deputatul PDL s-a asigurat că denunţătorul Vintilescu a respectat regula potrivit căreia să nu aibă asupra sa telefonul mobil. Aceasta nu a fost singura măsură de prudenţă luată. „A solicitat ca muzica de ambianţă din restaurant să fie dată mai tare pentru a evita o posibilă înregistrare a convorbirii”, se spune în referat. Acesta consemnează şi faptul că Trăşculescu a spus „Mulţumesc” în momentul în care banii i-au fost aduşi.

Transferul banilor a fost rezultatul unor presiuni pe care deputatul le-a făcut asupra lui Calotă şi a denunţătorului. Trăşculescu îi aducea aminte lui Calotă că l-a ajutat şi a venit timpul să contribuie la campania sa. „În momentul ăsta, eu mă duc că am treabă. Trebuie să mai ies deputat şi ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor. E important că aţi încasat. Nu mă duceţi cu mănuşi! Că nu sunt fraier”, îi spunea deputatul lui Calotă.

Alin Trăşculescu îi spunea lui Calotă că îi este dator în ceea ce priveşte atribuirea unui contract. „Contractul ăsta este exclusiv 100% contribuţia mea. Eu acum am mare nevoie să mă ajutaţi în campania asta. Dacă nu puteţi, este ultima oară când mai vorbesc despre chestia asta. E unul dintre cele mai mari şi singurul din ţară. Au stat mulţi la coadă pentru contractul ăla. Şi m-am luptat pentru chestia asta de am înnebunit”, a mai spus Trăşculescu.

În referatul DNA, se mai spune că Marian Calotă l-a ameninţat pe denunţător că va trimite la părinţii acestuia persoane de la DIICOT, ANAF, dar şi „nişte băieţi” pentru ca sumele pe care le-a cerut să-i fie virate. Potrivit interceptărilor, Trăsculescu era conştient că încalcă legea. „Tu ştii ce înseamnă actele pe care le semnăm acum? Trafic de influenţă în formă comercială”, ar fi spus deputatul.

Camera Deputaţilor se va reuni în 20 noiembrie, la ora 12.00, pentru a decide asupra solicitării de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Alin Trăşculescu, a anunţat, miercuri, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Zgonea a precizat, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, că s-a decis ca până sâmbătă la prânz Comisia juridică să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu acest caz.

El a anunţat, de asemenea, că marţi, 20 noiembrie, la ora 12.00, va avea loc votul în plen.

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, Ministerului Justiţiei să solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Trăşculescu, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi fals.

„Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţiei solicitarea de a sesiza Parlamentul României – Camera Deputaţilor pentru a cere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi art. 193 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviințarea arestării deputatului Trăşculescu Alin Silviu, inculpat în dosarul nr. 336/P/2012, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni: trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată într-un comunicat.

Deputatul PDL Alin Trăşculescu este cercetat pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani.

Trăşculescu, reţinut de procurorii anticorupţie, a fost eliberat luni dimineaţă din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a expirat ordonanţa emisă pe numele lui.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi complicele lui Trăşculescu, Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, după ce a fost prins în flagrant delict când lua 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Trăşculescu.