Delfinii „vorbesc” în somn şi ştiu limbi străine, potrivit unui studiu

Limbajul delfinilor a fost studiat în amănunt de specialişti, care au descoperit însă că aceştia "vorbesc" şi alte limbi. Însă numai în somn. Oare ar putea învăţa şi româna?

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 11:15
Delfinii „vorbesc” în somn şi ştiu limbi străine, potrivit unui studiu

Inteligenţa delfinilor este deja binecunoscută şi incontestabilă. Cercetătorii au descoperit însă o nouă valenţă a drăgălaşelor mamifere sub-acvatice: delfinii ştiu limbi… străine. Pe care le „vorbesc”, atenţie!, în somn.

Oamenii de ştiinţă care studiază delfinii captivi din portul francez Saint-Pere, au înregistrat mamiferele în timp ce dormeau. Iar surprinderea le-a fost uriaşă când au analizat înregistrările şi au descoperit că aceştia „vorbeau” în acest timp „limba” balenelor. Asta în condiţiile în care delfinii Peos, Mininos, Cecil Teha şi Amtan au auzit sunetele emise de balene doar în înregistrări, ei fiind născuţi şi crescuţi în captivitate, scrie revista Science.

Rezultatul primelor concluzii va trebui totuşi să fie confirmat la o analiză detaliată şi, dacă se va dovedi că sunetele emise de delfini în somn sunt de balenă, acest lucru ar echivala practic cu faptul că simpaticele mamifere au memorie auditivă şi că pot reproduce şi mai târziu sunetele pe care le aud.

Studiul a fost realizat pe perioada a opt zile şi opt nopţi, în două etape, noiembrie 2008 şi mai 2009. Cercetătorii de la Universitatea din Rennes au plasat microfoane subacvatice în acvariul delfinilor, potrivit Discovery. Zgomotele neobişnuite pe care le-au emis aceştia (1% din total) şi care seamnănă izbitor cu un cântec de balenă au fost semnalate în timpul perioadelor de odihnă, în special între miezul nopţii şi ora 3.00. Având în vedere că delfinii au auzit sunete emise de balenă doar în timpul spectacolelor, pe o înregistrare, se poate crede, de asemenea, că ei exersează în minte spectacolele de peste zi în timp ce dorm.

Rezultatele acestui studiu indică posibilitatea descoperirii unor noi perspective în investigarea capacităţii de învăţare a delfinilor şi a „reprezentărilor mentale” ale acestora.