Decoraţia lui Tokes, plată pentru susţinerea lui Băsescu la prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler. Preşedintele i-a acordat decoraţia lui Tokes la nici două săptămâni după turul doi al alegerilor prezidenţiale. În 2010, la un seminar la care Viktor Orban şi Laszlo Tokes vorbeau despre autonomie, Traian Băsescu le-a mulţumit pentru sprijinul acordat în alegeri.

RomaniaTV.net
23 aug. 2013, 09:56
Decoraţia lui Tokes, plată pentru susţinerea lui Băsescu la prezidenţiale

Oficial, Palatul Cotroceni a susţinut că acordarea decoraţiei a fost motivată de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”. Totuşi, decorarea lui Tokes poate fi privită şi ca o răsplată pentru sprijinul pe care Traian Băsescu l-a primit la alegerile prezidenţiale din 20. De altfel, preşedintele României le-a mulţumit public lui Laszlo Tokes şi lui Viktor Orban, la seminarul „Tusvanyos 21”, din iulie 2010.  „Domnule Tokes, vă mulțumesc mult și dumneavoastră și lui Victor Orban pentru susținerea pe care mi-a dat-o la alegerile prezidențiale. Totuși, 75% dintre etnicii maghiari au votat cu mine în turul II, sunteţi cam mulţi, nu vă pot fi recunoscător la toţi odată”, declara Băsescu.

De menţionat că Tokes a fost decorat în data de 17 decembrie 2009, la nici doua saptamani dupa turul II (6 decembrie).

Premierul Victor Ponta i-a transmis o scrisoare preşedintelui Băsescu, în care apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României şi propune retragerea acestei distincţii.

Premierul aminteşte că, la 27 iulie 2013, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, Tokes a făcut o serie de aprecieri prin care contestă caracterul de stat naţional, unitar şi indivizibil al României. În scrisoare, premierul apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul Steaua României şi propune preşedintelui ca, în baza atribuţiilor constituţionale, să decidă asupra oportunităţii declanşării procedurilor legale în vederea retragerii acestui titlu”, se arată în scrisoare, potrivit Mediafax.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.