Senatoarea grevistă Cristiana Anghel bagă zâzanie între membrii conducerii Senatului

Deconturile senatoarei Cristiana Anghel dă bătăi de cap conducerii Senatului. Aceştia s-au contrat în privinţa răspunsului pe care să i-l dea senatoarei legat de propriile cheltuieli. Liderii Senatului au acuzat-o că denigrează imaginea instituţiei şi au spus că e sub demnitatea lor să-i dea senatoarei explicaţii economice.

10 mai 2013, 08:14
Senatoarea grevistă Cristiana Anghel bagă zâzanie între membrii conducerii Senatului

Solicitarea Cristianei Anghel către conducerea Senatului, prin care cerea explicaţii privind propriile cheltuieli în luna ianuarie, a născut controverse în cadrul şedinţei Biroului Permanent de marţi. Mai mulţi membri ai conducerii instituţiei au răbufnit şi s-au lansat în acuzaţii.

„Doamna senator reprezintă o pată neagră pe biografia actualului Legislativ”, a susţinut în faţa colegilor săi secretarul Biroului Permanent, Tudor Barbu, care nu s-a ferit s-o acuze direct de ilegalităţi.

„Doamna senator a comis acte de ilegalitate în ceea ce priveşte cazarea, folosindu-se de statutul de senator, de banii publici”, a spus acesta. Secretarul Biroului Permanent consideră, de altfel, că senatoarea a adus grave prejudicii de imagine instituţiei.

Liderii Senatului s-au temut ca Anghel să nu-i implice în războiul dus cu presa. „Este o capcană mediatică acest document. Doamna senator, la Antena 3, deseară, va folosi răspunsul oficial al Senatului României, acuzând pe toată lumea că a crucificat-o nevinovată”, le-a atras atenţia colegilor secretarul BP.

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a intervenit în apărarea senatoarei. „Nu s-a comis nicio ilegalitate, cel puţin pe chestiunea asta”, a spus Antonescu, potrivit stenogramei şedinţei Biroului Permanent.

În schimb, udemeristul Verestoy Attila s-a arătat ofensat de pretenţiile Cristianei Anghel. „Biroul Permanent nu coboară la acel nivel încât să facă verificări de deconturi. Nu se face asta.”, a spus chestorul Senatului.

În final, Cristiana Anghel a fost trimisă la secretariatul general al Senatului, de unde să primească informaţiile cerute

Senatoarea Cristiana Anghel este verificată de inspectorii de la Agenţia Naţională de Integritate, informează România TV. Aceştia bănuiesc că învăţătoarea grevistă, aşa cum a devenit cunoscută înainte de a ajunge în Parlament, este în conflict de interese.

Cazul învăţătoarei Cristiana Anghel, cunoscută publicului larg după ce a intrat în greva foamei acum doi ani, iar acum face parte din Senatul României, după alegerile legislative din decembrie 2012, a ajuns în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate.

Cei de la ANI au ridicat de la Parlament mai multe documente care o vizează pe senatoarea grevistă, pe care o bănuiesc că ar fi făcut mai multe deconturi ilegale.

Anchetatorii spun că unele sume destinate cabinetului de parlamentar au fost decontate pentru fiica senatoarei. Dacă cei de la ANI stabilesc că senatoarea PC Cristiana Anghel este vinovată de conflict de interese. ea îşi poate pierde mandatul.

Potrivit România TV, deşi a spus că a luat bani de la Senat doar pentru combustibil şi salariile angajaţilor de la cabinet, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Senatoarea a luat bani lunar şi pentru rechizite – 1.600 de lei – şi protocol – 750 de lei.

Senatoarea a mai decontat 3.000 de lei pentru cazare, cu toate că a locuit până la 1 mai într-un cămin al ASE-ului.

Pe lista de cheltuieli a Cristianei Anghel se mai regăsesc 2.525 lei pentru salarii şi 2100 de lei pentru carburanţi.