De ce Şerban Huidu a fost condamnat cu suspendare: „Este o persoană corect integrată social”

Şerban Huidu este o persoană corect integrată social şi fără antecedente penale. Aceasta a fost motivarea judecătorilor braşoveni care au hotărât că fostul realizator TV, acuzat de uciderea într-un accident auto a trei oameni, să fie condamnat la închisoare cu suspendare.

RomaniaTV.net
19 oct. 2012, 05:39
De ce Şerban Huidu a fost condamnat cu suspendare: „Este o persoană corect integrată social”

„Instanţa a apreciat la rândul său că revine în totalitate inculpatului culpa în producerea accidentului, accident care nu putea fi evitat decât de inculpatul Huidu Şerban Sebastian”, este concluzia magistratului de la Judecătoria Braşov, potrivit evz.ro.

Accidentul mortal a avut loc în urmă cu un an, la data de 16 octombrie 2011, şi şi-au pierdut viaţa trei persoane.

„Cu toate acestea, instanţa va observa că nivelul de culpă stabilit în sarcina acestuia se apropie totuşi de pragul minim, fiind în situaţia paradoxală în care un nivel relativ redus de culpă a determinat consecinţe extrem de grave”, au explicat judecătorii.

„Procesul de individualizare a pedepsei în cazul acestor infracţiuni este îngreunat de faptul că acestea se plasează la extremele elementelor constitutive ale infracţiunii în sensul că, sub aspectul laturii subiective sunt săvârşite cu o formă minimă de vinovăţie, respectiv culpă, iar sub aspectul rezultatului produs se plasează la limita maximă a gravităţii. Elementul fundamental în procesul de individualizare este însă elementul subiectiv în condiţiile în care rezultatul socialmente periculos nu a fost urmărit de făptuitor”, au precizat magistraţii.

Faptul că Huidu nu a cerut poliţiştilor dovada înlocuitoare a permisului de conducere a fost apreciat pozitiv de magistraţi. De asemenea a contat că Şerban Huidu şi-a recunoscut şi asumat faptele sale.

Conduita culpabilă care s-a reţinut în sarcina lui Şerban Huidu deşi de natură a atrage răspunderea sa penală se plasează la un nivel relativ redus, astfel cum am menţionat anterior şi se circumscrie unui complex de factori cauzali dintre care nici unul excesiv. Nu în ultimul rând, în procesul de individualizare a pedepsei instanţa a avut în vedere împrejurarea că scopul procesului penal a fost deja parţial atins inculpatul fiind, prin atitudinea manifestată pe parcursul întregii acestei proceduri, pe deplin conştient de consecinţele faptelor sale pe care a înţeles să şi le asume.

De altfel, din această perspectivă a asumării consecinţelor faptelor sale instanţa va observa că, deşi inculpatul ar fi avut în continuare dreptul să conducă un autovehicul până la finalizarea procesului penal putând solicita instanţei sau organelor de urmărire penală o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, conform dispoziţiilor OUG nr. 195/2002, acesta nu a uzat de acest drept”, a explicat magistratul de la Judecătoria Braşov.

Potrivit magistraţilor, „nici una din împrejurările cauzei nu justifică alegea modalităţii de executare în regim de detenţie. Aceasta nu numai din perspectiva considerentelor anterior expuse dar raportat şi la circumstanţele personale ale inculpatului o persoană corect integrată social, fără antecedente penale„.

Analizând probatoriul administrat în cursul urmăririi penale şi necontestat de Şerban Huidu, instanţa a apreciat că în cauză s-au conturat un cumul de împrejurări cauzale care au determinat producerea accidentului rutier.

Decizia Judecătoriei Braşov nu este definitivă, şi a fost contestată de rudele victimelor la Curtea de Apel Braşov.