De ce este bine să mâncăm curmale şi smochine

Medicul nutriţionist, Corina Zugravu, a prezentat, pentru RTV.NET de ce este bine să consumăm smochinele şi curmalele, însă cu o oarecare măsură.

10 apr. 2012, 05:32
De ce este bine să mâncăm curmale şi smochine

Curmalele sunt alimente utile, însă au un conţinut caloric mare, dat de abundenţa de carbohidraţi, aflaţi în curmale sub formă de glucide simple. Ca atare, dacă sunt consumate în cantitate mare, pot duce la un spor ponderal nedorit”, a declarat nutriţionistul.

Beneficiile curmalelor şi smochinelor sunt numeroase. Acestea ajută la tratarea unui intestin leneş.

Curmalele conţin fibre prebiotice, având un efect pozitiv pe tranzitul intestinal şi făcând o bună profilaxie a cancerelor de colon si rect. Smochinele sunt similare ca şi compoziţie, doar că sunt laxative puternice, din cauza conţinutului de fibre. Cine are constipaţie, poate beneficia de o cură de smochine. De asemenea, au nişte săruri numite oxalaţi, care ne fură din calciu şi fier, pierzându-le în scaun. Deci, mai uşor cu smochinele la copiii mici, persoanele anemice sau femeile gravide„, recomandă medicul.   

Pe lângă efectul laxativ, aceste fructe uscate prezintă multe elemente nutritive care contribuie la sănătatea noastră.

„Sunt bogate în taninuri antioxidante, scad LDL colesterolul şi aduc caroteni, fier, potasiu, cupru şi vitamina B6”, a adăugat Corina Zugravu.