De ce despărţirile sunt mult mai dureroase în epoca digitală

Suferinţa provocată de despărţiri este mai mare în epoca digitală, anunţă cercetătorii, deoarece reţelele de socializare păstrează numeroase fotografii şi mesaje ce amintesc de fosta relaţie.

15 mai 2013, 08:05
De ce despărţirile sunt mult mai dureroase în epoca digitală

Dacă pe vremuri fotografiile şi scrisorile puteau fi distruse cu uşurinţă după încheierea unei relaţii, astăzi este mult mai dificilă eliminarea dovezilor de pe site-uri precum Facebook din cauza volumului foarte mare şi deoarece, de multe ori, acestea sunt postate online de altă persoană, scrie descopera.ro.

Omniprezenţa conţinutului stocat pe computere, tablete şi telefoane mobile „provoacă probleme în timpul unei despărţiri”, spun cercetătorii, deoarece acesta readuce în minte în mod constant relaţia recent încheiată.

Psihologii de la University of California Santa Cruz au intervievat 24 de persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 34 de ani pentru a afla care sunt metodele prin care gestionează o despărţire.

Citeşte şi Motive pentru care ai să regreţi dacă te răzbuni după despărţire

Participanţii la studiu au relatat că le este dificil să caute online fiecare memento referitor la relaţie, motiv pentru care unii nu şterg nicio dovadă a relaţiei, pe când alţii încearcă să şteargă tot ce găsesc.

Jumătate dintre participanţi au mărturisit că şterg toate urmele de pe dispozitivele lor digitale, opt au menţinut toate dovezile intacte, iar patru au şters selectiv din mesajele şi fotografiile ce le aminteau de relaţie.

Cei care nu au şters nicio dovadă a relaţiei au avut nevoie de mai mult timp pentru a trece peste despărţire, însă cei ce şterseseră tot au regretat de multe ori decizia luată.

Cercetătorii propun conceperea unui software care să analizeze profilele online pentru orice urmă a unui fost iubit sau a unei foste iubite şi să colecteze toate datele într-un singur loc, permiţând astfel utilizatorilor să aleagă ce doresc să păstreze şi ce nu.