David Cameron iscă furtuna în Uniunea Europeană cu ieşirea Marii Britanii din comunitate

La presiunile euroscepticilor, David Cameron s-a angajat să organizeze până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană. Pentru cancelarul german Angela Merkel, reacţia premierului britanic nu a fost chiar o surpriză.

RomaniaTV.net
24 ian. 2013, 07:02
David Cameron iscă furtuna în Uniunea Europeană cu ieşirea Marii Britanii din comunitate

Liderii europeni au întâmpinat cu răceală intenţia premierului britanic de a organiza un referendum pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Dacă Angela Merkel s-a declarat pregătită să discute pe marginea dorinţelor britanice, Francois Hollande a transmis că Europa nu poate fi negociată.

„Suntem pregătiţi să vorbim despre dorinţele britanice, dar trebuie să avem tot timpul în minte că şi alte ţări au diferite dorinţe şi trebuie să găsim un compromis echitabil. Vom discuta intens cu Marea Britanie despre ideile sale individuale”, a afirmat cancelarul german Angela Merkel.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a fost mult mai tranşant şi i-a transmis lui Cameron că nu este posibil ca Europa să fie negociată, pentru a face faţă unui referendum.

Un mesaj dur a venit şi din partea preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz :”Cred că este o manevră a unui şef de guvern care vrea să iasă din defensivă, promiţând oamenilor ceva în genul votaţi-mă pe mine şi veţi avea un referendum. Şi pentru asta, toată Europa trebuie luată ostatică? Nu cred că e corect”.

Premierul Italiei, Mario Monti, a comentat şi el anunţul lui David Cameron. „Sunt încrezător că dacă va fi un referendum într-o zi, cetăţenii britanici vor decide să rămână în Uniunea Europeană şi să continue să îi modeleze viitorul. Cred că Uniunea Europeană nu are nevoie de cetăţeni care nu sunt dispuşi să fie europeni”, a spus Monti.

Premierul britanic David Cameron a avertizat, miercuri, că fără o reformă a Uniunii Europene, britanicii riscă să „devieze către ieşirea” din blocul comunitar, într-un discurs foarte aşteptat privind viitorul legăturilor dintre Londra şi UE. „Dacă nu vom răspunde provocărilor, pericolul este ca Europa să eşueze, iar britanicii să devieze spre ieşire”, a declarat Cameron.