Daniela Lulache ar putea deveni director interimar la Nuclearelectrica

Ministerul Economiei propune ca Daniela Lulache, fost director general al Fondului Proprietatea, să preia temporar funcţia de director general al producătorului de electricitate Nuclearelectrica, în condiţiile în care compania are deja un şef interimar.

RomaniaTV.net
18 oct. 2012, 11:45
Daniela Lulache ar putea deveni director interimar la Nuclearelectrica

Propunerea va fi discutată în AGA Nuclearelectrica programă pentru 26 octombrie, se arată într-un convocator publicat pe site-ul Nuclearelectrica. Lulache ar urma să fie şefă la compania de stat până când va fi selectat un manager profesionist.

Administratorul Fondul Proprietatea, Franklin Templeton, a declarat că nominalizarea Danielei Lulache pentru această funcţie la Nuclearelectrica este controversată şi nu respectă regulile de guvernanţă corporativă.

„Modalitatea prin care Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri face nominalizarea doamnei Daniela Lulache în funcţia de director general al Nuclearelectrica nu respectă regulile de guvernanţă corporativă. Conform Legii societăţilor comerciale 31/1990 şi a O.U.G. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice numirea directorilor generali este responsabilitatea Consiliului de Administraţie, iar orice interferenţă din partea acţionarului majoritar reprezinta o încălcare a legislaţiei în vigoare. Luând în considerare aceste aspecte, Fondul Proprietatea consideră controversată nominalizarea făcută de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri”, afirmă managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

Administratorul Fondului Proprietatea menţionează că directorii generali trebuie aleşi printr-un proces transparent, iar „abilităţile profesionale şi de management” să reprezinte principalul criteriu de selecţie.

Fondul Proprietatea este acţionar la Nuclearelectrica, controlând un pachet de 9,72% din acţiunile producătorului de energie.

Lulache a fost revocată de la conducerea Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea (FP) în decembrie 2009, în locul său fiind numit Ionuţ Popescu. Ea a primit în 2009 de la FP indemnizaţii, bonusuri şi compensaţii de 1,86 milioane lei.