Daniel Morar, ATAC la Kovesi: Nu poate fi şefă la DNA VIDEO

Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a atacat-o, marţi, la România TV, pe Laura Codruţa Kovesi, spunând că nu are ce căuta în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

02 apr. 2013, 18:28
Daniel Morar, ATAC la Kovesi: Nu poate fi şefă la DNA VIDEO

Fostul procuror-şef al DNA, Daniel Morar, a vorbit, marţi, la România TV, despre scandalul privind numirea viitorului şef al instituţiei pe care şi el a condus-o. Morar a subliniat că fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, nu este potrivită pentru această funcţie, oferind mai multe argumente în acest sens.

Nu mi-e indiferent cine e şef la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA un om care nu a lucrat în DNA. Dacă DNA a performat în aceşti ani, acest lucru se datorează procurorilor din DNA. Una dintre cerinţele Comisiei Europene a fost ca următorul şef DNA să aibă expertiză şi un CV în anticorupţie, iar doamna Kovesi nu are aşa ceva„, a spus Daniel Morar.

Daniel Morar a ţinut să sublinieze că nu are nimic contra Laurei Codruţa Kovesi: „Poate să candideze doamna Kovesi pe orice poziţie, poate să o propună oricine, poate să o numească oricine. Eu spun clar: mi se pare normal ca şef al DNA să fie un procuror din DNA. Nu am nimic împotriva doamnei Kovesi„.

Daniel Morar a precizat că nu se va înscrie în cursa pentru şefia Parchetelor: „Eu nu mă voi înscrie pentru că eu am fost numit la Curtea Constituţională, asta în primul rând, şi în al doilea rând pentru că în toată această perioadă de când a început prima procedură toţi s-au străduit, că a fost primul ministru Ponta, c-a fost ministrul de Justiţie Mona Pivniceru, se spune că da, oricine are şanse, mai puţin Daniel Morar„.

Fostul şef al DNA a precizat că CSM nu ţine cont de jocurile politice atunci când dă avizul pentru numirea şefilor de Parchete. „Nu mă interesează ce jocuri sunt în USL sau în PDL, să-şi pună ce ministru vor. Ministrul trebuie să respecte nişte reguli, dacă vrea; şi CSM-ul are nişte exigenţe şi Comisia Europeană are nişte exigenţe. Pot să treacă şi peste voinţa noastră, a CSM-ului, pentru că e un aviz consultativ, pot să treacă şi peste ceea ce cere Comisia Europeană, că ei spun că e în afara procedurii. Pot să treacă, dar să-şi asume chestiunea asta. Noi nu cauţionăm aceste înţelegeri. Noi cerem să respecte o procedură şi cerem să fie transparenţă dacă vrem să numim oameni care să nu fie ai nimănui„, a punctat Morar.

Daniel Morar a subliniat că posturile aflate în joc în justiţie nu trebuie ocupate „la întâmplare”. „Nu e normal ca ministrul de Justiţie să vină şi să aleagă la întâmplare oameni. Noi spunem, membri secţiei de procurori, că trebuie să urmeze o procedură transparentă, iar acelaşi lucru îl spune Comisia Europeană”, a comentat fostul procuror-şef al DNA.