Daniel Constantin: TVA la pâine va scădea cu sau fără voia economiştilor de la Finanţe

Reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, se va lua indiferent de părerea economiştilor de la Ministerul de Finanţe. Este afirmaţia făcută de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea cu reprezentanţii LAPAR.

02 apr. 2013, 17:39
Daniel Constantin: TVA la pâine va scădea cu sau fără voia economiştilor de la Finanţe

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat, marţi, că decizia privind reducerea TVA la pâine este una politică şi care va fi implementată chiar şi în ciuda opoziţiei specialiştilor de la Finanţe.

„Punctul de vedere al economiştilor din Ministerul Finanţelor îl cunoaştem de foarte mult timp. Măsura de reducere a TVA o vom lua în cel mai scurt timp la nivelul Guvernului şi va fi implementată cu sau fără voia acestor economişti. Din punctul meu de vedere, eu cred că nu vom avea pierderi”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Ponta, despre reducerea TVA la pâine: Sunt tot felul de interese ca lucrurile să nu se întâmple

Ministrul a precizat că a primit asigurări de la producătorii din industria de panificaţie că reducerea TVA la pâine va aduce venituri suplimentare la buget, deoarece nu se va mai recurge la evaziune fiscală. „Scăderea TVA nu vizează neapărat ieftinirea pâinii, cu toate că s-ar putea să existe şi acest lucru. Cu siguranţă lucrul acesta va însemna plafonarea preţului pe o perioadă lungă de acum înainte, dar cu siguranţă va însemna combaterea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a zonei gri din acest sector, care ajuns la limita supravieţuirii”, a adăugat Constantin.

Acesta a declarat că, în cazul în care acest proiect nu va avea succes, Ministerul Finanţelor va asigura provizioanele pentru sumele respective. „Eu vă spun un lucru pe care îl discutăm la nivelul Guvernului, însă Ministerul de Finanţe va avea discuţii cu FMI. Sunt convins că prin cifrele pe care le va prezenta Ministerul Finanţelor, FMI va fi de acord cu reducerea TVA la pâine. Ne-am luat o măsură de precauţie şi, din câte ştiu, acesta este sensul discuţiilor avute de primul-ministru Victor Ponta, să încercăm să asigurăm FMI-ul că şi în cazul unui eşec, pe care eu nu-l cred, odată ce aplicăm acest proiect, să avem provizioane pentru sumele respectiv”, a spus ministrul Agriculturii.

CITEŞTE ŞI: CONTROVERSE pe ieftinirea pâinii. Ministrul Finanţelor: TVA la pâine va scădea la 1 iulie

Şeful MADR a precizat că măsura de reducere a TVA va fi întărită de controale, mai ales după data de 1 iulie.

Potrivit Rompan, dacă ar scădea TVA la pâine la 9%, evaziunea fiscală s-a diminua la 20%, iar bugetul statului ar suporta la făină circa 76 milioane lei, iar la pâine 17 milioane de lei. Este vorba despre un total de 94 de milioane de lei, respectiv 25 de milioane de euro.

‘Nu cred că FMI va respinge un astfel de proiect pentru un efort de 25 de milioane de euro’, a spus, recent, Aurel Popescu, preşedintele Rompan.