Dâncu: Vom avea o prezenţă de 40%. A fost o campanie foarte slabă, axată pe o competiţie abstractă

Vasile Dâncu, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, cataloghează prezenţa la vot înregistrată în prima parte a zilei alegerilor drept normală prognozând un procent de 40% la închiderea urnelor. Conform sociologului de la Cluj, discrepanţa dintre comportamentul alegătorilor din Transilvania şi cei din restul ţării poate fi explicată nu doar de ninsoriile care au căzut în Ardeal, ci şi de "politica mai leheră" care se face în judeţele din interiorul Arcului Carpatic.

RomaniaTV.net
09 dec. 2012, 13:54
Dâncu: Vom avea o prezenţă de 40%. A fost o campanie foarte slabă, axată pe o competiţie abstractă

„Vom avea o prezenţă în jur de 40% ceea ce e comparabil cu ceea ce s-a întâmplat în 2008. A fost o campanie foarte slabă, axată pe o competiţie abstractă. Au fost foarte puţin cunoscuţi cei care candidează. Conform unui sondaj pe care îl voi prezenta săptămâna viitoare, 66% dintre oameni ştiau ceva despre cel puţin un candidat, iar 33% nu ştiau nimic despre niciun candidat. Încă avem foarte mult de lucrat la comunicarea pollitică. Cred că oamenii acţionează normal. Votează în funcţie de ceea ce au ca alternativă şi ceea ce li se pune în faţă”, a precizat Vasile Dâncu, la România TV.

Conform acestuia, era de aşteptat ca judeţele din sudul ţării să aibă o prezenţă la vot mai ridicată decât cele din Transilvania.

„Teleormanul a intrat întotdeauna într-o întrecere socialistă cu restul ţării. În Transilvania, Timişul şi Clujul au avut o mică prezenţă pentru că sunt societăţi diferenţiate. Oamenii nu au aşa o legătură cu autorităţile locale. Se face o politică mai lejeră, nici nu e o disproporţie foarte mare între partide. Aici sunt societăţi mai echilibrate, diferit constituite de judeţele din sud sau din Moldova”, a adăugat Dâncu.