Dan Şova: Taxarea autostrăzilor se va face prin vinietă, SMS sau vinietă de la benzinărie

Sistemul de taxare a maşinilor care vor circula pe autostrăzile din România va presupune mai multe mecanisme, cum ar fi vinieta, taxa electronică prin telefonul mobil sau codul de bare pus pe parbriz şi se va aplica odată cu darea în folosinţă a autostrăzii, a declarat, duminică, la PRO TV, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova.

12 mai 2013, 11:19
Dan Şova: Taxarea autostrăzilor se va face prin vinietă, SMS sau vinietă de la benzinărie

Sistemul de taxare va fi ca o vinietă pentru autostradă, aşa cum cumperi astăzi rovinieta. Sunt mai multe posibilităţi. O să fie şi taxă electronică cu telefonul mobil, adică se va plăti prin SMS, o să fie şi cu un cod de bare pe geam – cine circulă mai mult -, o să fie şi posibilitatea să-ţi cumperi vinietă de la benzinării şi să ţi-o pui în geam când circuli. Vor fi mai multe mecanisme„, a precizat Dan Şova în emisiunea „După 20 de ani”, de la PRO TV.

În cazul mecanismului de taxare prin codul de bare, Dan Şova a explicat că acesta presupune de asemenea achiziţionarea unui tip de viniete ce va fi aplicată pe geamul maşinii şi, la trecerea prin dreptul unei camere de luat vederi, aceasta citeşte codul de bare, iar banii se reţin automat din cont.

„Asta (vinieta respectivă – n.r.) se va cumpăra tot de pe la benzinării”, a adăugat el.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional a respins modelul de taxare cu barieră, pe motiv că duce la aglomeraţie, iar în plus nu este agreat nici de investitorii care vor concesiona aceste autostrăzi.

Modelul de taxare cu barieră pe care îl găsim acum doar prin Italia şi Franţa nu mai merge, pentru că se formează aglomeraţie, plus că nici investitorii nu îl agreează. Se vor monta camere şi fiecare îşi va cumpăra o vinietă şi îl vede camera. Când depăşeşte numărul de kilometri pe care şi l-a cumpărat, va trebui să îşi cumpere alta sau i se va trimite amenda acasă„, a mai spus Dan Şova.

Întrebat de când se vor institui aceste taxe pe autostrăzile realizate în concesiune, ministrul a răspuns: „Pe cele aflate în concesiune, vom plăti taxă de la momentul dării în folosinţă”.

Autostrăzile pe care se va circula cu taxă vor fi Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti şi Centura Sud.

Aceste autostrăzi vor fi cu taxe. Există un model financiar pe care îl facem acum. Modelul are la bază ideea de trei euro pe suta de kilometri. În mod normal, noi ar trebui să dăm în concesiune, ca să scăpăm de cheltuielile de la buget, adică să-i dai omului să o exploateze, să ia taxă pe ea şi să o întreţină, să o reabiliteze. Ar trebui să dăm toate autostrăzile. Acum, când dăm Centura Sud vom da în concesiune de la Piteşti până la Constanţa celor care construiesc. Cei cu Centura Sud vor avea de la Piteşti până la Constanţa în concesiune să le întreţină, să le exploateze. Dacă vă uitaţi pe documentaţia publicată, pentru cei care câştigă Centura Sud, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să reabiliteze vreo 40 de kilometri pe Bucureşti-Piteşti înainte de orice”, a precizat Şova.

În cazul în care concesionarii nu vor obţine încasări suficiente pentru întreţinerea şi reabilitarea drumurilor, va interveni statul cu plăţile de disponibilitate.

„Dacă nu vor fi suficiente încasări, aici intervine statul cu ceea ce se numeşte plată de disponibilitate, Când faci un asemenea contract, porneşti de la o ipoteză simplă. Faci un model financiar, care are la bază un studiu de trafic. Spui: trec atâtea maşini cu taxa respectivă.

Cele mai multe taxe pe toate autostrăzile din lumea asta – şi la noi va fi la fel – se colectează de la maşinile comerciale – tiruri, camioane, microbuze. Niciodată nu faci un model financiar pe autostradă pentru autoturisme, pentru că ele plătesc taxe mici şi, de exemplu, pe Autostrada Soarelui intră cetăţeanul român de trei ori pe an, vara, când se duce la mare. Deci, ea se poate sprijini doar pe transportul de marfă ca încasare continuă şi aşa va fi peste tot”, a explicat ministrul delegat.

În ceea ce priveşte autostrada Craiova-Piteşti, aceasta se află amplasată în zonă industrială.

Se face Craiova – Piteşti tocmai ca să poată ajunge toată industria din sudul ţării în port la Constanţa, deci va avea trafic. Bun, deci faci modelul financiar pe taxe. Şi spui: Domnule, noi evaluăm că se va încasa atâta. Şi apoi se face un model de risc. Vine banca şi spune: S-ar putea să nu încasezi atâta şi luăm risc 40%. Cine îl acoperă? Îl acoperă statul, prin plata de disponibilitate. Adică, în ipoteza în care ăla nu-şi acoperă cheltuielie, vine statul şi îi dă diferenţa„, a argumentat Şova.

Potrivit acestuia, în cazul în care cel care administrează autostrada are încasări mai mari decât au fost prevăzute, diferenţa va reveni statului.

„Dacă respectivul care administrează ia mai mult de cât este prevăzut, că şi ele trebuie să ia o sumă fixă, nu poate să ia mai mult, diferenţa o dă statului. Deci, până la urmă, totul se învârte în jurul unei sume fixe care trebuie să asigure serviciul public de autostradă”, a adăugat el.

În opinia acestuia, pe anumite tronsoane se vor acoperi cheltuielile, însă pe altele nu.

„Depinde de autostradă”, a conchis ministrul Dan Şova.