DD vrea să cumpere CFR Marfă. „Ditamai statul român se teme de un biet ţăran din Caracal”

După ce a eşuat în privatizarea Oltchim, Dan Diaconescu a pus ochii pe o altă companie de stat. El vrea acum să cumpere CFR Marfă. Liderul PPDD a declarat că a început deja să strângă bani.

18 feb. 2013, 06:34
DD vrea să cumpere CFR Marfă. „Ditamai statul român se teme de un biet ţăran din Caracal”

Fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu, a anunţat că va participa la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă pentru a împiedica statul să vândă compania ieftin, aşa cum a încercat şi în cazul Oltchim.

Potrivit lui Dan Diaconescu, el va încerca să obţină de la prietenii săi suma de 10 milioane de euro cerută drept garanţie pentru a participa la privatizarea CFR Marfă. Dan Diaconescu a criticat declaraţiile ministrului Transporturilor potrivit căruia suma estimată din privatizarea CFR Marfă ar fi de 50 de milioane de euro, în condiţiile în care, a spus Diaconescu, numai fierul din companie este estimat la un miliard de euro.

Dan Diaconescu a mai spus că ar vrea să participe şi la privatizarea Poştei Române, dar a precizat că acolo una din condiţiile de participare este ca ofertantul să fie tot o companie poştală, dintr-un alt stat.

„Vrem să participăm (la privatizarea Poştei, n.r.), dar înţeleg că au voie să participe doar poştele din alte state, ca în cazul telefoanelor: vă daţi seama, am privatizat telefonia, dându-i-o statului grec. Prima pe listă este privatizarea CFR unde au pus o garanţie de 10 milioane euro în dorinţa ca eu să nu particip – deci până acolo s-a ajuns, ditamai statul român se teme de un biet ţăran din Caracal – şi acum vorbesc cu prietenii mei să colectăm 10 milioane euro ca să o depunem ca garanţie pentru participarea la CFR. Vor face ei astfel încât să dea pe un euro şi Poşta, dar sperăm că până atunci vom veni noi la putere. Ceea ce vor să facă la CFR este absolut criminal, am citit că CFR are 900 de locomotive, uitaţi-vă pe net, o locomotivă nouă este două milioane euro, una veche e un milion. Înmulţiţi 900 cu un milion, că-s de regulă vechi, şi ajungeţi la 900 milioane.

CFR mai deţine 50.000 vagoane care funcţionează şi alte 600.000 de vagoane ruginite. Înmulţiţi cu 200.000 euro, cât este preţ la fier vechi valoarea unui vagon, şi vedeţi la ce cifre ajungeţi. Ei vor să vândă CFR, a zis ministrul că dacă obţin 50 de milioane vor fi foarte fericiţi. Faceţi un calcul cât costă la fier vechi CFR – trece de un miliard euro şi ei vor să-l vândă pe 50 de milioane. Evident că nu voi accepta, voi participa ca să vadă şi poporul român cum vând ei CFR pe 40-50 de milioane, au anunţat deja şi cifra, cine ar face aşa ceva înaintea unei licitaţii, să anunţi şi cifra cu care eşti mulţumit să închei tranzacţia?”, a spus Diaconescu.

El s-a referit şi la participarea sa la licitaţia de privatizate a Oltchim de anul trecut şi a spus că altfel combinatul ar fi fost preluat de „un polonez” care l-ar fi vândut pe bucăţi la fier vechi.

„Dacă nu participam la Oltchim, acum era tăiat bucăţi vândut la fier vechi de un polonez care plătise două milioane euro pe el şi care probabil pe fier vechi lua 500-600 de milioane de euro. Lucrurile sunt clare, dovedite, eu m-am înscris la licitaţie după polonez, nu a mai venit nimeni după mine. Dacă eu nu mă înscriam, polonezul era adjudecatar pe vremea asta, nimeni nu l-ar fi întrebat dacă are acele două milioane euro, de unde îi are, nimeni nu i-ar fi cerut să-i dea în zece zile, şi cum s-a întâmplat la celelalte privatizări, combinatul era pe butuci demult”, a declarat Dan Diaconescu.

Statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat. Pe de altă parte, taxa pentru fiecare investitor sau grup de investitori care depune documente de participare este echivalentul în lei a sumei de 20.000 euro.