Dan Diaconescu NU a semnat contractul pentru Oltchim. Negocierile vor fi reluate luni VIDEO

Negocierile pentru Oltchim dintre Dan Diaconescu şi reprezentanţii OPSPI s-au încheiat, vineri seara, fără a se ajunge la semnarea contractului pentru privatizarea Oltchim. Discuţiile au durat mai bine de trei ore, însă cele două părţi nu au ajuns la un acord. Asta după ce autorităţile erau pregătite încă de vineri pentru semnarea contractului şi aşteptau dovada de la patronul OTV că are cele 45 de milioane de euro pentru preluarea combinatului. În faţa presei, Dan Diaconescu a precizat, înainte de a intra la negocieri, că el are banii pentru Oltchim şi că este gata să semneze.

RomaniaTV.net
28 sept. 2012, 12:09

UPDATE 22.30 Dan Diaconescu a declarat la ieşirea din sediul Ministerului Economiei că statul nu doreşte să îi ia banii. Citeşte declaraţiile complete aici.

UPDATE 22.00 Negocierile pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim, dintre Dan Diaconescu şi reprezentanţii OPSPI, s-au încheiat fără nici un rezultat.  „Negocierile vor fi reluate luni, de la ora 9,00”, a declarat, pentru Agerpres, Remus Vulpescu, şeful OPSPI. Vulpescu a precizat că autorităţile erau gata încă de vineri să semneze contractul. Asta după ce Dan Diaconescu anunţase că dispune de banii necesari cumpărării acţiunilor Oltchim şi îî va pune la dispoziţia Guvernului.

„Noi vrem aceleaşi condiţii ca şi investitorii indieni de la Sidex şi investitorii de la BCR. Sper că lucrurile sunt clare, deşi ceilalţi parteneri au încălcat toate clauzele de confidenţialitate furnizând presei documente bancare, nu cred că mai are nimeni îndoială în privinţa banilor. Ei au fost şi înainte de licitaţie, sunt încă şi vor fi permanent la dispoziţia Guvernului. Mai rămâne ca şi Ponta să vrea aceşti bani’, a declarat Diaconescu.

Părţile implicate nu au reuşit, până în prezent, să ajungă la un acord scris pentru principalele puncte ale discuţiilor, cum ar fi plata salariilor angajaţilor, preluarea Arpechim, situaţia datoriilor Oltchim.

UPDATE 17.53 Dan Diaconescu a ajuns la Ministerul Economiei.Cred că nu mai are nimeni niciun fel de îndoială în privinţa banilor. Banii au fost şi înainte de privatizare, sunt şi acum şi vor fi şi de acum încolo, dar mai trebuie ca şi Ponta să-i vrea. Partenerii noştri în această trazacţie (OPSPI şi Ministerul Economiei – n.r.) au încălcat toate clauzele de confidenţialitate, furnizând presei documente bancare„, a afirmat Diaconescu, la intrarea în sediul ministerului.

UPDATE 17.43 Dan Diaconescu a plecat de la Eximbank. Patronul OTV a declarat că merge la Ministerul Economiei. Întrebat dacă va semna contractul, DD a răspuns: „Noi am vrea, să vedem dacă vrea şi Guvernul„.

UPDATE 17.40 Contractul pentru privatizarea Oltchim este gata de semnat, informează România TV. Contractul pentru privatizarea Oltchim se află pe masa OPSPI, iar reprezentanţii statului îl aşteaptă pe Dan Diaconescu să facă dovada plăţii celor 45 de milioane de euro şi să semneze contractul.

Merg mai târziu la minister. Înainte mai am un drum important de făcut„, a declarat Diaconescu când a plecat de acasă, în cursul după-amiezii de vineri. Drumul pe care l-a făcut a fost la o bancă.

Când a fost întrebat dacă a ridicat de la bancă dovada că are banii pentru Oltchim, Diaconescu a spus „Am un extras de cont. Daţi-mi voie să i-l arăt mai întâi domnului Ponta”. După o scurtă trecere pe aceasă, DD a plecat la Eximbank.

Întrebat dacă are speranţa că discuţiile care vor începe la ora 16.00 vor conduce la semnarea contractului, Diaconescu a răspuns: „Sperăm, bineînţeles.

Potrivit avocatului său, Daniel Fenechiu, sunt trei chestiuni esenţiale în care nu s-a ajuns la un acord cu Ministerul Economiei: care sunt condiţiile de cumpărare a Arpechim, angajamentul Guvernului că va plăti salariile restante la Oltchim şi garanţia că niciun creditor nu va deschide procedura de insolvenţă împotriva Oltchim, după semnarea contractului.

În condiţiile în care suntem blocaţi în câteva chestiuni esenţiale, prezenţa domnului Diaconescu poate debloca situaţia„, a declarat Fenechiu pentru România TV.

Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.