Dalai Lama susţine că ar fi mulţumit să aibă drept succesor o femeie

Dacă unii lideri religioşi ar putea fi ezitanţi în a încuraja femeile să acceadă la funcţii de rang înalt în ierarhia religioasă, liderul spiritual tibetan Dalai Lama se dovedeşte mai progresist, susţinând că ar fi mulţumit dacă ar avea o femeie succesor, relatează publicaţia The Huffington Post, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
26 apr. 2013, 09:02
Dalai Lama susţine că ar fi mulţumit să aibă drept succesor o femeie

Recent, prezentatoarea Channel 4 News, Cathy Newman, l-a întrebat pe Dalai Lama dacă ar fi fericit să aibă drept succesor o femeie. Fără să clipească, liderul tibetan a răspuns ‘Da’.

‘Cred că ar fi bine, deoarece, vedeţi, din punct de vedere biologic, femeile au mai mult potenţial de a nutri afecţiune sau dragoste pentru alţii’, a declarat Dalai Lama lui Newman. ‘Unii oameni de ştiinţă au testat două persoane, un bărbat şi o femeie, uitându-se la un film. Femeile s-au dovedit mai sensibile. Răspunsul lor este mult mai puternic. (…) Suntem azi în secolul XXI… femeile au mai mult potenţial şi ar trebui să joace un rol mai activ în ceea ce priveşte promovarea compasiunii umane’, a explicat el.

Nu este, însă, prima dată când Dalai Lama face aluzie la posibilitatea ca o femeie să-i succeadă. În 2008, întrebat de un student acest lucru, liderul spiritual a răspuns: ‘Este posibil!’. Mai mult, în 2009, Dalai Lama a declarat că se consideră el însuşi un ‘feminist’, pentru că luptă pentru drepturile femeilor.

Potrivit publicaţiei britanice, nu există reguli stricte în privinţa persoanei care va deveni Dalai Lama. Următorul lider va fi ales după moartea actualului Dalai Lama, după ce călugării budişti şi oficialii guvernamentali tibetani vor căuta semne ale reîncarnării sale într-un copil născut în jurul momentului morţii acestuia.

Deşi candidaţii băieţi reprezintă cu siguranţă norma, rolul femeilor în budism în Occident a evoluat, pe măsură ce mai multe femei au devenit profesori.