CUTREMURĂTOR. Un martor al tragediei aviatice din Bacău: În timp ce îl trăgeam, în spate făceam dâră

Doi muncitori care au sosit primii la locul unde s-a prăbuşit elicopterul povestesc cum au salvat trei dintre cei cinci militari aflaţi la bord. Sorin Lazăr şi Ionuţ Gheorghe munceau în zonă când au văzut cum elicopterul s-a prăbuşit şi a explodat. Nu vor uita niciodată clipele de groază prin care au trecut, dar nici faptul că al doilea elicopter a survolat 25 de minute deasupra lor în timp ce militarii erau în agonie.

12 mart. 2013, 07:36

Un elicopter militar s-a prăbuşit joi, în jurul orei 16.00, în zona barajului Bereşti – Bistriţa, în judeţul Bacău. Elicopterul efectua un zbor de exerciţiu în formaţie când s-a prăbuşit în câmp. La bordul elicopterului se aflau cinci militari de la Flotila 95 de aviaţie militară Bacău. Aparatul de zbor, un Puma Socat, aparţine Forţelor Aeriene Române.

PRIMELE IMAGINI de la locul prăbuşirii elicopterului din Bacău VIDEO EXCLUSIV

Doi oameni au murit pe loc, iar alţi trei au fost grav răniţi. Cei trei au fost transportaţi cu elicopterul la Bucureşti. Unul a ajuns la spitalul Floreasca, iar celalţi doi, la Spitalul Militar.

Cei doi salvatori ai militarilor accidentului aviatic de la Bacău au povestit cum i-au ajutat pe militari. Înainte de tragedie, elicopterul care s-a prăbuşit a avut probleme în aer, iar motorul scotea sunete ciudate.

„A căzut brusc ca un bolovan izbindu-se de pământ. Când a avut contactul cu solul o explozie şi un fum puternic. Trei victime am văzut, una prima oară era chiar în faţa motorului cu casca spânzurat de gât. A strigat colegul la mine că se spânzură şi i-am zis să-i scoată casca. El în timpul acela s-a ocupat de acel soldat, eu m-am dus lateral am văzut un alt soldat ars, înfipt înzăpadă, cu faţa în jos. L-am tras de braţe, exploziile erau într-una. În timp ce îl trăgeam, în spate făceam dâră de sânge. M-a întrebat dacă trăieşte. M-am dezbrăcat şi i-am dat lui haina mea şi-a sunat fetiţa acasă. În timp ce forma numerele i se lipeau degetele de telefon acelui soldat”, a spus Sorin Lazăr pentru România TV.

Bărbatul spune că imediat a văzut la coada elicopterului un alt soldat pe care l-a tras deoparte şi a încercat să-i dea primul ajutor. Imaginea bărbatului era şocantă. „Piciorul numai tije, oase scoase prin pantaloni. M-a rugat şi m-a implorat să-i salvez şi pe ceilalţi colegi. La roată am văzut un singur pilot, ardea şi nu am avut nicio şansă să ajung la el şi în timpul ăsta cât ne-am chinuit, şi asta va rămâne în suflet toată viaţa, celălat elicopter a survolat deasupra noastră fără să dea o mână de ajutor şi cerând în disperare ajutor din partea lor, a mai povestit bărbatul.

Cei doi salvatori spun că în acele 25 de minute cei 3 militari au suferit în chinuri greu de imaginat.

„A treia victimă era pe scaunul elicopterului, ardea centura, ardeau hainele. Nu vorbea. Voia să spună ceva, dar nu înţelegeam”, îşi aminteşte Ionuţ Gheorghe.

CITEŞTE ŞI: MĂRTURIA CUTREMURĂTOARE a unei asistentei medicale, de la locul prăbuşirii elicopterului VIDEO

Ancheta care a urmat le-a lăsat un gust amar. Poliţiştii i-au ţinut ore în şir la declaraţii deşi erau dezbrăcaţi şi le era frig şi sete. „Măcar un mulţumesc din partea lor, să spună că-aţi fost doi copii care ne-aţi ajutat colegii. Ne-au ţinut ca pe nişte câini şi atunci seara pe colegul meu l-au ţinut până la 3 dimineaţa în Bacău dezbrăcat, ud”, a mai spus Sorin.

Salvatorii speră să-i revadă pe cei cărora le-au salvat viaţa.

Militarii morţi în accidentul de elicopter din Bacău au fost conduşi duminică pe ultimul drum. Sute de oameni, familiile şi prietenii acestora, au participat la funeralii. Unul dintre militari a fost înmormântat la Adjud, în Vrancea, iar celălalt în judeţul Dâmboviţa. Durerea pierderii este copleşitoare pentru familii. Mai multe persoane au leşinat în timpul funeraliilor.