Curiozităţi despre aditivii alimentari

Fie că vrem sau nu, în mâncarea noastră găsim şi aditivi alimentari. Oricat de mult ne-am strădui, nu putem să-i evităm total.

RomaniaTV.net
17 dec. 2012, 21:53
Curiozităţi despre aditivii alimentari

Iată câteva curiozităţi despre aditivii alimentari, dezvăluite de webmd.com.

1. Unii coloranţi alimentari sunt făcuţi din gândaci

CI 75470 nu vă spune nimic. Dar Cochineal? Dar acid carminic? Sau Carmin? Respectivul produs folosit pe post de colorant în prepararea alimentelor şi produselor cosmetice sub denumirea de E120 este obţinut prin uscarea şi zdrobirea unei specii de gândaci din insulele Canare şi Peru. Pentru a obţine 250 g de carmin e nevoie de aproximativ 70.000 de insecte.

2. Ginul tonic are un ingredient folosit şi împotriva malariei

Chinina este o substanţă care anihilează simptomele malariei şi care, totodată, dă gustul amărui din apa tonică. Potrivit legendelor urbane, ginul tonic a fost inventat de ofiţerii britanici pentru a da un gust mai bun medicamentelor împotriva malariei. Folosit în medicamente, chinina are efecte adverse serioase.

3. Sulfiţii pot cauza astm

Sulfiţii păstrează culoarea alimentelor şi îndepărtează bacteriile care pot apărea în vin, fructe uscate, cartofii congelaţi, creveţii proaspeţi, gemuri şi jeleuri. Pentru majoritatea oamenilor sunt inofensive, însă pentru o categorie mică (5%) poate duce la astm. Ca să previi îmbolnăvirea ar fi indicat să ocoleşti produsele pe a căror etichetă scrie dioxid de sulf, sulfit de sodium (potasiu), bisulfit sau metabisulfit.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro

Vezi şi care sunt aditivii alimentari care ne otrăvesc. Ce conţin produsele pe care le consumi