Curăţenia exagerată poate îmbolnăvi copiii. Vezi aici de ce

Apariţia unui copil în vieţile noastre ne face să fim mai atenţi la curăţenie. Poate exagerat de atenţi. Numai că această grijă excesivă ca în jurul micuţului să nu fie urmă de scamă sau fir de praf poate să-i facă mai mult rău decât bine.

RomaniaTV.net
23 mart. 2012, 07:26
Curăţenia exagerată poate îmbolnăvi copiii. Vezi aici de ce

Murdăria şi germenii ajută, paradoxal, la creşterea imunităţii copilului dumneavoastră. Cercetările în domeniu arată că o curăţenie excesivă în casele noastre poate fi mai degrabă nesănătoasă.

Potrivit celor mai recente ipoteze, astmul, eczemele, alergiile şi diabetul juvenil au la bază faptul că micuţii nu sunt lăsaţi să se joace în praf, pământ sau să se joace cu animale. Care este explicaţia? Una simplă: fără expunere la murdărie şi germeni, sistemul imunitar nu „învaţă” cum să controleze contactul cu acestea. Prin urmare, ulterior, când copilul intră în contact cu „duşmanii nevăzuţi”, organismul său este fără apărare, astfel că apar tot felul de alergii sau boli. Şi mai grav este că administrarea de antibiotice poate agrava problema, în loc să o rezolve.

Cercetătorii americani au realizat recent un studiu pornind de la această ipoteză. Aceştia au crescut şoricei feriţi complet de germeni, ţinându-i în cuşti sterile şi rănindu-i cu mâncare sterilă. Ulterior, au constatat că plămânii şi intestinele şoriceilor conţineau un număr foarte mare de celule imune, „vionovate” pentru dezvoltarea astmului şi a problemelor intestinale. Potrivit publicaţiei Science, când afecţiunile s-au instalat, acestea au fost mult mai severe decât la alţi subiecţi crescuţi în condiţii normale.

Acest studiu a fost realizat pentru a arăta importanţa expunerii la germeni la începutul vieţii, când sistemul imunitar învaţă cum să reacţioneze la microbi. Acum, cercetătorii încearcă să determine felul în care germenii şi microbii sunt de folos, pentru a putea crea noi vaccinuri şi medicamete.