Cum vrea Dacia să cucerească lumea: Calendarul lansărilor pentru următorii 5 ani

Lodgy, mini-Dacia şi poate un Duster Pick-up sunt cuvintele cheie. Anul 2012 se anunţă a fi unul memorabil pentru constructorul român.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 09:46
Cum vrea Dacia să cucerească lumea: Calendarul lansărilor pentru următorii 5 ani

Nemţii de la Auto Bild titrau la sfârşitul anului 2010: „Până să vină chinezii, feriţi-vă de Dacia„. De atunci şi până acum s-au schimbat multe lucruri pentru Dacia. Cele mai multe în bine.

Constructorul român are în plan lansarea a 9 modele până în 2017.

Dacia Lodgy – Van şi utilitară

Dacia Lodgy


Lodgy ajunge în România în luna iunie a acestui an, iar modelul furgon după vacanţa de vară, ambele modele urmând să fie produse la fabrica Renault din Maroc.

Dacia Lodgy are o lungime de 4,5 metri şi oferă un volum considerabil al portbagajului, inclusiv în varianta cu 7 locuri. De asemenea, Lodgy are 3 rânduri de scaune.

Lodgy se anunţă cu atât mai „interesantă” cu cât va fi cea mai mare şi mai spaţioasă Dacia din istorie (4,50 lungime, faţă de 4,31 m Duster şi 4,47 Logan MCV), va avea un preţ de sub 10.000 de euro, aşa cum spune presa franceză, devenind cea mai ieftină maşină din clasa ei. Ca preţ, monovolumul se va situa în gama Dacia între Logan şi Duster, oferind mai mult spaţiu decât Logan şi Duster, un preţ mai mare în comparaţie cu berlina, dar mai mic faţă de SUV.

 

Logan 2: Mai nemţesc şi mai agresiv

Dacia Logan 2 Autobild

Sursă foto: Auto Bild

 

Logan 2 îşi va face apariţia la Salonul Auto de la Paris din toamna lui 2012. Jurnaliştii de la Auto Bild au prezentat imagini randate cu noul Logan care arată că sedanul va avea un design mai sofisticat şi o parte frontală mai agresivă. Unii spun chiar că va avea şi dimensiuni mai mari, dar ca să aflăm asta va trebui să aşteptăm până în toamna anului 2012.
Auto Bild speculează că Dacia Logan 2 va avea un preţ de 9.000 euro în Germania, dar în România preţul va fi mai mic. Logan 2 va fi construit pe o platformă nouă şi va păstra atuurile marcii: preţul acceptabil, robustetea masinilor, spatiul, dar va câştiga în imagine devenind o maşină mai modernă şi mai sofisticată, spunea designerul sef al Renault Laurens van den Acker.
Vânzările Logan au scăzut cu 30% în primele 9 luni din 2011, de la 80.315 (în 2010), la 56.374 unităţi.

Logan 2 va fi construit pe o platformă nouă şi va păstra atuurile marcii: preţul acceptabil, robustetea masinilor, spatiul, dar va câştiga în imagine devenind o maşină mai modernă şi mai sofisticată, spunea designerul sef al Renault Laurens van den Acker.

Dacia a vândut în 2011 95.452 unităţi din modelul Logan.

 

Dacia „Papuc” (Duster Pick-up), în 2014. Duster 2, în 2017

Duster pick up

Sursa foto: Autobild. Credit foto: Larson


Duster a devenit nava amiral pentru Dacia. SUV-ul românesc a fost cel mai bine vândut model la nivel global pentru constructorul român şi s-a vândut în 161.203 unităţi, reprezentând 47% din vânzările totale de 343.233 maşini.

Dacia „papuc” a fost unul dintre cele mai bine vândute modele ale constructorului român. Acum, Dacia este tot mai aproape de a produce un nou model pick-up.

Vincent Carré, director de gama Entry in cadrul grupului Renault, a declarat la Salonul Auto de la Geneva din acest an că grupul este in „discutii de fezabilitate” pentru posibila intrare in productie a unui model Pick UpDuster Pick Up ar putea înlocui Logan Pick Up, care va fi scos din productie. Şi vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe,  a declarat că SUV-ul Duster va da naştere unor derivate noi de caroserie în viitorul apropiat. Renault nu a comunicat în mod oficial dacă  proiectul este deja demarat.

Potrivit presei germane, Dacia Duster 2 va fi lansată în 2017.

Nemţii de la Focus.de spun că Dacia se pregăteşte pentru lansarea unui nou model Duster Pick-up, care va înlocui Logan Pick-Up. Noul „papuc” va apărea  în 2014. Şi Auto Bild anunţă că Dacia pregăteşte o variantă pick-up a SUV-ului românesc.

Mini-Dacia – 2015

Dacia Citadine Autobild

 

Sursa foto: Autobild, Credit foto: Larson

Dacia Citadine nu este o noutate. Nemţii de la Auto Bild vorbeau despre un proiect Dacia pentru o maşină mai mică decât Sandero încă din 2010. Acum, publicaţia germană vorbeşte din nou despre Dacia Citadine, o maşină de oraş de circa 3,5 metri lungime.

Mini-Dacia ar putea fi un Renault Twingo low-cost care va concura pe segmentul pe care se află şi Volkswagen Up!. Randările nemţilor de la Auto Bild arată o variantă cu 5 uşi a Daciei Citadine. Așa se va face probabil și diferențierea dintre cele două modele deoarece Twingo este disponibil doar în 2 uși.

Cea mai mică, şi probabil şi cea mai ieftină Dacia, asta dacă nu ne gândim la „Lăstun”, va ieşi pe piaţă în 2015. În Germania, Dacia Citadine ar putea costa 6.500 euro, dar în România preţul va fi mai mic.

 

Sandero şi Sandero Stepway în 2013

sandero 2012

Sandero  are nevoie de un aer proaspăt.  Vânzările au scăzut cu 30% în 2011 faţă de 2010, de la 125.049 bucăţi, la 86.578 maşini. Din păcate pentru modelul care a avut un succes de proporţii în primii ani, viitoarea generaţie va veni de abia în 2013, iar în 2015 este anunţată Dacia Citadine, de dimensiuni mai mici, care ar putea scoate din circuit definitiv Sandero.

Cea mai mare schimbare la Sandero Stepway facelift 2012 va fi la partea frontală, faruri, spoiler şi scut. Noul Stepway va arăta mult mai agresiv, cu un spoiler nou din plastic, plus un scut nou de culoare argintie, iar grila radiatorului are dimensiuni mai mici. Stepway facelift are proiectoare noi şi stopuri fumurii cu un design nou. Sandero clasic va avea aceleaşi faruri ca şi Stepway.

În Europa, modelele vor fi comercializate sub marca Dacia. Noul Sandero va fi lansat în luna iunie. Cele două modele sunt comercializate sub marca Renault în America de Sud.

Dacia Sedan

Despre modelul „premium” de la Dacia nu s-a vorbit prea mult. Nu este încă prea clar dacă Dacia Sedan, cum au numit-o nemţii de la Auto Bild, este doar un proiect sau va ajunge pe piaţă , având în vedere și situaţia  economică actuală. La sfârșitul anului 2010, presa germană scria despre un model premium Dacia, de dimensiunile unui Renault Laguna, dar la un preț de Megane.

Dacia Sedan va avea un preţ de aproximativ 12.000 euro și se va încadra în clasa medie a grupului Renault, alături de Megane, Laguna, Fluence şi Latitude, scrie Auto Bild.

Calendar Dacia

  • Logan 2 – 2012
  • Lodgy ( 2 sau 3 variante) – 2012
  • Sandero 2 – 2013
  • Duster Pick-up – 2014
  • Citadine – 2015
  • Duster 2 – 2017
  • Sedan – necomunicat

Programul lansărilor Dacia rămâne totuși incert, mai ales din cauza contextului economic internațional și a prognozelor privind evoluția pieței auto.

Vânzările de automobile Dacia au scăzut anul trecut cu 1,5% la nivel global, de la 348.723 unităţi la 343.233 unităţi, şi cu 16% pe piaţa internă, de la 36.730 unităţi la 30.867 unităţi, potrivit datelor companiei.

Dacia a vândut anul trecut, la nivel global, 343.233 maşini, iar cel mai vândut model a fost SUV-ul (sport utility vehicle) Duster cu 161.203 unităţi, urmat de gama Logan – 95.452 unităţi şi Sandero – 86.578 unităţi,a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul comercial al companiei, Thomas Dubruel.

Duster a devenit noul vârf de lance al gamei Dacia, ajungând să reprezinte 47% din vânzările totale ale mărcii.

În România, vânzările Dacia au fost de 30.867 unităţi, iar gama Logan a reprezentat axa principală din punct de vedere comercial, cu 21.099 unităţi. Au fost vândute 2.519 maşini Sandero şi 7.249 Duster. Peste 15.000 dintre maşinile Dacia livrate pe piaţa internă au fost vândute prin programul de înnoire a parcului auto.

Principalele destinaţii de export în 2011 au fost Franţa, Germania şi Italia. În prezent, în lume circulă 1,8 milioane de automobile Dacia.

Sursa foto și text: Auto Bild, credit foto: Larson