Cum sună Marte, Venus şi alte planete VIDEO

În ciuda a zeci de ani de explorare a spaţiului şi a imaginilor fantastice de înaltă rezoluţie ale planetelor din sistemul nostru solar, nu avem nicio înregistrare a sunetelor din cosmos. Mai multe sonde spaţiale au avut microfoane, însă niciuna nu a reuşit să surprindă sunetele unei alte lumi. Cercetătorii de la Universitatea din Southampton încearcă să rezolve această problemă.

RomaniaTV.net
03 apr. 2012, 18:45
Cum sună Marte, Venus şi alte planete VIDEO

Profesorul Tim Leighton şi colegii de la Universitatea din Southampton au folosit diverse tehnici şi instrumente fizice şi matematice pentru a crea sunetele naturale de pe alte planete, de la fulgerele de pe Venus, la vârtejurile de pe Marte şi la vulcanii de gheaţă de pe luna lui Saturn, Titan.

Pe Venus, oamenii ar suna ca nişte ştrumfi cu voci joase. „Tonul vocii noastre ar fi mult mai jos. Asta pentru că atmosfera densă a planetei face ca corzile noastre vocale să vibreze mai încet, prin „supa gazoasă””, explică Leighton.

Folosind un software special, unic, cercetătorii au transformat sunetul unei voci pe Pământ pentru a arăta cum ar fi pe Venus, Marte şi pe alte planete. În ultimii ani, profesorul Tim Leighton a lucrat împreună cu cercetătorul român Andi Petculescu, de la Universitatea Louisiana din Lafayette, şi împreună au examinat cum ar suna vocile şi instrumentele muzicale în alte lumi.

„Mă interesează cum ar suna muzica în spaţiu. Dacă astronauţii vor trăi pe Marte timp de câteva luni, ar putea să îşi ia şi nişte instrumente muzicale cu ei sau să construiască unul acolo. Cum ar suna oare? (…) Ce am reuşit noi este cât se poate de apropiat de sunetul real al altei lumi, până când o sondă sau un astronaut va reuşi să înregistreze”, a mai spus Leighton.