Cum spui „NU” copilului tău, fără să rosteşti „NU”

Nu e parinte in ziua de azi sa nu se fi confruntat cu o criza de isterie a copilului in magazin, in parc sau in vizita, cand i s-a spus un "nu" hotarat. Aceste situatii sunt din ce in ce mai frecvente fata de vremurile cand eram noi copii, pentru simplul motiv ca atunci parintii nostri isi petreceau mai mult timp cu noi, decat stam noi cu copiii nostri. Iar cei mici sunt suficient de smecheri pentru a profita de pe urma faptului ca suntem gata sa suplinim lipsa noastra de acasa cu dulciuri sau mai multe ore petrecute in fata televizorului/calculatorului

RomaniaTV.net
30 oct. 2012, 21:26
Cum spui „NU” copilului tău, fără să rosteşti „NU”

Pentru a preintampina crizele de isterie este recomandat sa se zica „nu”, fara sa se rosteasca cuvantul cu pricina. Iata cateva sfaturi oferite de psihologi:

Da, dar…

Aceasta metoda este foarte des intalnita in tehnicile de negociere. Daca cel mic cere o bomboana, in loc sa-i spui „nu”, ii spui mai bine „Da, dar dupa ce mananci. Acum este timpul pentru supa si mai tarziu pentru bomboana”. Daca esti la cumparaturi si cel mic vrea ceva ce nu era pe lista de cumparaturi, inlocuieste „Nu se poate acum!” cu „Data viitoare cand mai venim la cumparaturi facem tot posibilul sa luam”.

Privire si voce ferme

Ai fost vreodata in parc si ai observat ca unii parinti doar arunca o privire copilului si acesta a inteles mesajul? N-ar fi rau sa exersezi si tu acea privire. La fel si vocea. Decat sa tipi incontinuu, mai bine „lucreaza” la un ton din care cel mic sa-si dea seama ca nu e cazul sa forteze nota.

Ofera-i alternative

Nu umbla la priza/ la televizor/ la calculator! Nu deschide geamul! Nu rupe cartea! Nu scrie pe pereti! De cate ori ai repetat aceste formule si inca nu reusesti sa intelegi de ce nu te asculta copilul. O explicatie ar fi ca nu are altceva mai bun de facut. Este posibil sa faca aceste lucruri tocmai pentru a-ti atrage atentia. Si atunci cel mai bine ar fi sa-i oferi alternative. Mergeti in parc, jucati-va impreuna, orice activitate este benefica atat timp cat el se simte in centrul atentiei.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro