Cum scapi de diferite TIPURI DE DEPENDENŢĂ

Cei mai multi dintre oameni au câte o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc. Când ai o anumita dependenta iti este destul de greu sa scapi de ea, iar pericolul de a-ti afecta sanatatea este destul de mare. Vezi mai jos cateva lucruri pe care n-ar mai trebui sa le faci daca ai tendinta de a dezvolta dependenta fata de un anumit lucru.

07 apr. 2013, 20:48
Cum scapi de diferite TIPURI DE DEPENDENŢĂ

Dependenta de mâncare

Daca esti dependent de mâncare, te confrunti cu ceea ce se cheama in termeni de specialitate „mâncat emotional”. Tot ce trebuie sa faci pentru a stopa aceasta dependenta este sa gasesti alte modalitati pentru a-ti gasi echilibrul: diverse activitati recreative, medidatii, o baie relaxanta. Daca vei continua sa manânci de fiecare data când te afli sub imperiul unor emotii puternice, vei putea dezvolta probleme in ceea ce priveste greutatea.

Dependenta de tehnologie

In cazul in care dependenta ta este tehnologia, atunci ar trebui sa fii agitat daca nu ti-ai verificat mailul, pagina personala de pe retelele de socializare, daca ai uitat telefonul acasa. Daca esti genul care petrece pe Internet ore intregi pe site-uri despre sex, jocuri de noroc sau cumparaturi, atunci deja dependenta ta devine si mai complexa. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa-ti limitezi accesul la „ispite” si cel putin 2 ore pe zi sa le petreci „deconectat” de la tehnologia de vârf.

Dependenta de sex

Sexul nu inseamna neaparat intimitate, chiar daca, pâna la urma, a face sex denota un act intim intre doua persoane. Dependentii de sex au insa alta poveste. Dorinta lor de a face sex in continuu duce la destramarea casniciilor. Mai mult, persoana dependenta de sex pierde controlul si nu mai are niciun fel de sentiment fata de persoana cu care face sex. Chiar daca nu te inscrii in categoria dependentilor de sex, nu trebuie niciodata sa uiti de sentimentele partenerului, de dorintele si asteptarile lui. Acest lucru va duce la intarirea relatiilor de cuplu, chiar mai mult decât actul sexual in sine.

Dependenta de cumparaturi

Principalul motiv pentru care oamenii devin dependenti de cumparaturi este ca le creste increderea in sine. Indiferent ca-si cumpara un telefon nou, pantofi noi, haine noi sau orice altceva, ei simt ca prin achizitionarea acelui obiect devin niste persoane mai bune. De cele mai multe ori, insa, pâna si cele mai râvnite dintre obiectele cumparate devin niste simple piese de decor, fara vreo importanta, aproape imediat dupa ce au fost achizitionate. Deci nu cumpararea la nesfârsit de obiecte este solutia pentru imbunatatirea imaginii de sine. Daca vrei sa-ti redobândesti increderea in fortele proprii, uita si iarta-ti greselile trecutului, fa câteva schimbari in viata ta, bucura-te de complimentele pe care le primesti.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro