Cum să-ţi transformi garsoniera în două camere şi cât te costă. Vezi sfaturile arhitecţilor

Vă doriţi un apartament cu doua camere într-un bloc nou, dar banii va ajung doar pentru o garsonieră? Arhitectii au o soluţie pentru a compartimenta garsoniera astfel încât să o transforme în apartamentul dorit.

03 mai 2012, 06:19
Cum să-ţi transformi garsoniera în două camere şi cât te costă. Vezi sfaturile arhitecţilor

Şi înainte de criza financiară şi acum cele mai vândute imobile în ansamblurile rezidenţiale sunt garsonierele.

Sunt proprietari care preferă să achiziţioneze o garsonieră pentru a o compartimenta astfel încât să se obţină un apartament cu două camere„, a declarat pentru RTV.NET, Alina Dinu, arhitect. Compartimentarea este posibilă şi datorită faptului că garsonierele noi au suprafeţe generoase, aproape egalând apartamentele cu două camere din blocurile vechi.

Compartimentare cu gips carton sau cărămizi

Compartimentarea se poate face cu pereţi din cărămidă, din rigips, precum şi din cărămizi din sticlă.

Cea mai la îndemână soluţie este reprezentată de structura metalică uşoară cu pereţi din plăci de rigips”, a amintit Alina Dinu.

Potrivit lui Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL, metrul pătrat de perete de compartimentare costă în jur de 15-20 de euro.

„Peretele este dublu, iar preţul include manoperă, plăcile din gips-carton, structura din metal, accesoriile, precum şi materialul necesar gletuirii şi vopsirii peretelui”, a mai spus Ciprian Ana.

Metrul pătrat din perete de zidărie costă aproximativ la fel ca cel din gips carton.

„Preţul zidăriei este asemănător cu cel al peretelui din gips-carton, numai că se face mizerie mai mare, iar durata de execuţie este mai lungă”, a amintit Ciprian Ana.

Cei care preferă ceva deosebit şi au şi bani mai mulţi pot apela la cărămizile din sticlă.

„O astfel de cărămidă costă între 7 şi 22 de lei. Într-un mp de perete intră cam 25 de bucăţi, iar manopera de montaj ajunge cam la 15 euro mp”, a precizat administratorul Policons Group.

În general, spun specialiştii, preţul pentru o astfel de operaţiune de compartimenare este de aproximativ 6-8% din valoarea locuinţei.

Garsonieră cu două ferestre

Alţi specialişti nu recomandă transformarea garsonierei într-un apartament cu două camere decât dacă proprietarul insistă şi numai dacă garsoniera are cel puţin două ferestre.

Eu recomand ca garsoniera să fie transformată în apartament cu două camere doar prin delimitarea celor două camere fie cu mobilier, un pat etajat, sau cu un şifonier făcut din rigips, sau cu orice altceva, dar nu cu pereţi„, ne-a spus Octavian Ungureanu, arhitect, administratorul site-ului case-si-vile.ro.

Dacă nu există două ferestre, o cameră va rămâne în întuneric în permanenţă. Dacă totuşi se optează pentru compartimentare, este bine ca încăperea fără fereastră să fie transformată în dormitor.

Preţuri la garsoniere noi

Preţurile la garsonierele situate în ansambluri rezidenţiale se învârtesc în jurul a 1000 de euro metrul pătrat construit, potrivit site-urilor celor care le comercializează.

Astfel, o garsonieră de 51 de metri pătraţi construiţi în ansamblul North Lane, are un preţ de 51.200 de euro. În ansamblul Greenfield, garsoniera de 53 de metri pătraţi construiţi se comercializează cu 66.500 de euro, în preţ intrând şi locul de parcare. Ceva mai ieftine, dar şi cu o suprafaţă mai mică, sunt garsonierele din Champions Residence. Aici, garsoniera de 42 de metri pătraţi construiţi costă 37.000 de euro.