Cum să mănânci cinci porţii de fructe sau legume pe zi

Tot vedem la televizor reclama unei campanii de interes public: Cici Cincinescu şi cele cinci porţii de fructe sau legume pe care le mănâncă zilnic.

RomaniaTV.net
21 mart. 2013, 08:17
Cum să mănânci cinci porţii de fructe sau legume pe zi

Cati dintre noi reusim sa mancam astfel? Ei bine, nu este imposibil. Totul tine de organizarea meselor din timpul zilei si micul efort de a lua doua fructe sau legume la pachet, unde avem drum ziua.

„Cici Cincinescu sta in apartamentul 5. In fiecare dimineata mananca o leguma, un fruct sau bea un pahar de suc de fructe. Azi a dat cinci scoruri. E campion la cinci sporturi si are cinci admiratoare secrete. Cici are o sanătate de nota cinci plus cinci datorita celor cinci portii zilnice” – o reclama de interes public auzita des la televizor, care  ne indeamna sa mancam de cinci ori pe zi fructe sau legume.
 
Cati dintre noi reusim, de fapt, sa mancam de cinci ori pe zi un fruct, o leguma sau sa bem un pahar de suc natural de fructe?
 
Studiile medicale arata insa ca ar trebui sa facem acest minim de efort pentru sanatatea noastra. Potrivit Asociatiei Britanice de Dieta, 400 de grame de fructe si legume pe zi contribuie la scaderea unor riscuri legate de sanatate, precum tensiunea arteriala, obezitatea si chiar unele forme de cancer.
 
De altfel, se pare ca „Cici Cincinescu” al nostru de la televizor nu este chiar autohton. Si guvernul de la Londra incurajeaza prin diverse campanii media consumul de fructe sau de legume de cinci ori pe zi.
 
Iata cateva metode simple de a introduce in alimentatia zilnica mai multe fructe si legume
 
Mananca la micul dejun si fructe!

Micul dejun nu trebuie sa fie compus neaparat din musli cu iaurt, din omleta, dintr-un sandwich sau dintr-o cafea si o tigara. „Taiati in bucatele un mar sau o para si amestecati-l in cerealele cu iaurt pe care le mancati”, recomanda nutrionistul Helen Ford.
 
Daca luati micul dejun pe drum spre munca, faceti-va dimineata un smoothie de fructe pe care sa il luati la voi intr-o sticla de sticla cu gatul mai mare (atat pentru a-l introduce mai usor in sticla, cat si pentru ca acest material pastreaza mai mult timp calitatile nutritive ale sucului natural). Asadar, dimineata introduceti in blender unul sau doua fructe, chiar si legume, dupa preferinte, si luati-l la pachet. Ideal este sa beti sucul natural cat mai repede pentru a nu se oxida.

CONTINUAREA PE LYLA.RO.